Nem, nem vagyok alkoholista. Még nem :D. De ahogy ott csücsültek a joghurtos-citromos muffinok felhalmozva a fekete tálon pár helyes kis mosolygós fakó nap-sárga citrom társaságában, rögtön az jutott eszembe, de jó lenne hozzá egy kis csini likőröspohárnyi cointreau, vagy legalább egy kis jégbe hűtött limoncello. (Ez utóbbihoz Amalfi-parti kerámia-pohárkám is van...) Rögtön a tengerparton érezném magam! :D Hát kellett nekem ilyen desszertet gyártani!
De amikor megkóstoltam, azt hiszem, ez ismét igencsak jól sikerült. Persze, házi (saját!) joghurttal és szintén házi narancs-és citromhéj-befőttel készült, kellően eltúlozva benne a citrom mennyiségét is... Szóval miért ne lett volna frenetikus! :DDD... Limoncellot meg majd csinálunk!
A recept egyébként egy anyuka-társtól származik, ő sütötte valamelyik tini-zsúrra. Aszalt sárgabarackkal készítette, nekem az most nem volt, ezért tettem bele a citromhéj-befőttet.(recept itt). De szerintem a legtöbb picit fanyar aszalt gyümölcs és még a fehér csoki is jól passzol hozzá...
Citromos-joghurtos muffin:
Hozzávalók:
- 2,5 dl joghurt ( házi joghurt recept itt)
- 15 dkg vaj
- 15 dkg világos nádcukor/cukor
- 2 tojás
- 2 nagy vagy 3 kisebb bio-citrom reszelt héja és leve
- csipet só
- vanília/vaníliás cukor
- 30 dkg liszt
- 1-1 kk. sütőpor és szódabikarbóna
- 15 dkg lisztbe forgatott citromhéj-befőtt/aszalt gyümölcs/fehér csoki
Elkészítése:
A tojásokat a cukorral és a vaníliával meg a csöppnyi sóval, majd a puha vajjal habosra keverjük. A joghurttal óvatosan elvegyítjük, belereszeljük a citromhéjat és a levét is. Ezután a sütőporral és a szódabikarbónával elkevert lisztet is hozzáadjuk, a legvégén pedig az előzőleg lisztbe forgatott gyümölcsöket (citromhéjat, aszalt barackot és/vagy fehércsokit) . Muffin-papírba kanalazzuk őket vagy szilikonos muffin-sütőbe, és 170 fokon légkeveréses sütőben 22 percig sütjük.
Ha van otthon, citromlikőrrel fogyasztjuk! :D