A múltkori ígéretemnek szeretnék most eleget tenni, hogy megadom az általunk tökélyre vitt pizza receptjét. Az évek során olyannyira sokszor készült már,s így sikerült annyira tökéletesíteni, hogy a kisebbik (pizzaimádó) lányom szerint már jobb, mint az egyik kedvenc pizzériájában készülő pizza :D. 

Amíg még régebben munkánkból kifolyólag többet jártunk Olaszországba, sorra kóstolgattuk az ottani tartományokra leginkább jellemző pizzákat és ahol ízlett, ott megkérdeztük, hogyan készült. Mily meglepő, hogy minden helyen készséges felvilágosítással szolgáltak a receptet illetően...Természetesen az elkészítésénél az is fő szempont volt, hogy minél hamarabb elkészüljön, vagyis ne legyen érdemes "telefonon főzni" (=rendelni).Ha nem sietünk nagyon, lehet kicsit pihentetni a tésztát, mert akkor fog majd felhólyagosodni a pizzánk. Mi a kenyérsütőben szoktuk hagyni fél órát.

Amióta van kenyérsütő gépem, azóta még a tészta összeállítása is gyerekjáték, nem beszélve arról, hogy a paradicsomszósznak kis adagokban eltéve mindig kell lennie a fagyasztóban.  Ha van itthon mozzarella, esetleg egy kevés vékonyra szeletelt sonka, fél órán belül kész a két kedvenc: a pizza margherita és a sajtos-sonkás pizza is. A mostani egyébként a kenyérrel együtt a kemencében került kisütésre, de leírom a sütőben való elkészítését is:

A (számunkra tökéletes) pizza recept:

Hozzávalók:

Tésztához:

- fél kg liszt

- kb. 3 dl meleg víz

- 1 zacskó szárított élesztő

- 1 kk. cukor/méz

- 1 kk. só

- 1 ek. szárított oregánó

- 2 ek. olívaolaj

 

Paradicsomszószhoz:

- fél kg paradicsom

- 2-3 gerezd fokhagyma

- olívaolaj

- só,bors, lehetőleg friss bazsalikom

 

Elkészítése:

A pizzatésztához az összes hozzávalót beletesszük a kenyérsütő gépbe és dagasztó programon 13 perc alatt össze is áll a tészta. Ha ez nincs, akkor a legjobb már a gyúródeszkán a hozzávalókat összevegyíteni, sorban a száraz, majd a vizes anyagokat. (Erre azért van szükség,mert amint az élesztőt víz éri, rögtön dolgozni kezd). Ezt a műveletet is 10 perc alatt el tudjuk végezni, csak picit meg kell mozgatni hozzá az izmainkat. (már ha vannak :D ). A lényeg, hogy jó alaposan összedolgozzuk az egészet, így kissé kemény állagú tésztát kell kapnunk.

Egyébként,ha van kenyérsütőnk, addig akár a paradicsomszósz is elkészülhet, bár abból,mint írtam célszerű nagyobb adagot készíteni és fagyasztani. A recept különben annyiból áll,hogy olajon a fokhagymát picit megfuttatjuk és a felkockázott paradicsomokat néhány percig puhára pároljuk. Sózzuk-borsozzuk, felaprított bazsalikommal ízesítjük és botmixerrel pépesítjük. Ennyi.

Ezután az így vagy úgy,de elkészült pizzatésztát lisztezett deszkán 3-4 részre osztjuk és egyenként kinyújtjuk. Szintén liszttel megszórt tepsibe tesszük, emiatt érdemes a tepsinek megfelelő méretűre nyújtani, majd a tetejére paradicsomszószt kenünk és mozzarellát szelünk vagy reszelünk rá. (A sajt alá persze mindenki azt tehet,amilyen pizzát szeretne. )

Kb. 180 fokon légkeverésen 10-15 perc alatt megsül. Kemencében ez 8-10 perc volt.

Szerző: Bio-Ritmus  2010.11.14. 15:28 Szólj hozzá!

Címkék: paradicsom sajt fokhagyma tészta pizza bazsalikom egytálétel

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr242448107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása