Néhány napja már csücsültek a teraszon és várták felhasználásukat a kiásott torma-gyökerek. Nekünk pedig valamiért csak nem akaródzott nekiállni. Tavaly kisebb kudarcot vallottunk vele, miután tönkretette a jó erős aprítógépünket, mégiscsak kézzel kellett lereszelni. Most is ez következett.

Pedig a torma egy igazán hasznos gyógy-és fűszernövényünk, kálciumot, nátriumot, magnéziumot és C-vitamint is tartalmaz. Hatásos étvágyjavító, jó hatással bír az emésztésre és a vérkeringésre is. Állítólag reszelés után még fél napig  baktérium- és vírusölő hatása megmarad. Illóolaja tisztítja a légutakat, ezért megfázás és nátha ellen is jó, de megelőzésként is alkalmazható. Érdemes szeretni!

Ma próbaként 3-féle ízzel próbálkoztam:

Ecetes torma (alaprecept):

Kezdhetném akár úgy is, hogy keress egy -oldalt zárt- un. hegymászó-, búvár-ill. motoros-szemüveget, vagy ha ez nincs, akkor keress egy olyan személyt, aki mindezt helyetted elvégzi (pl. a zuradat) . Nekem ez utóbbi bejött, de mivel egy konyhában dolgoztunk, vírustalanítva lettem én is rendesen. :D  Na, hülyeség finitó..

Szóval a lereszelt  tormát keverjük össze pár kanál cukorral és egy kicsi sóval, tegyük üvegekbe, enyhén vizezett ecettel öntsük fel és gyorsan zárjuk le.

 

Mézes-almás ecetes torma:

A reszelt tormát keverjük össze ugyanannyi reszelt almával. Ízesítsük citromlével, mézzel és almaecettel öntsük fel. Zárás. Tálaláskor tejszínt keverhetünk hozzá.

Rózsaszínű ecetes torma:

Ezt a receptet chili és vaníliánál  találtam. Itt annyiban több az alapreceptnél, hogy elkészítés után keverünk hozzá néhány kanál céklalevet, így rózsaszínű árnyalatú lesz az ecetes torma. Gazdagíthatjuk bármelyik változatot chili-darabkákkal. :

A hűtőben tárolva 2-3 hónapig biztosan eláll. 

Szerző: Bio-Ritmus  2010.11.05. 13:25 Szólj hozzá!

Címkék: alma befőzés gyógynövény torma

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr542425714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása