A legpuhább és legfinomabb szénhidrát-csökkentett, vagy ha úgy jobban tetszik paleo bagett receptjére leltem tegnap és hát azonnal ki is próbáltam. Szerencsére olyan, amiből akár este is lelkiismeret-furdalás nélkül ehetünk, sőt még a rozsos íz is érezhető rajta.
Bár, ami igaz, inkább az a ronda és finom kategória, nehezen formázható és ebből egyenesen következik, hogy nehezen is fényképezhető... Ki kell tapasztalni, pontosan mennyi ideig is süssük, de azt gondolom, úgyis lesz még ismétlés :D
Az alábbi adagból nekem 2 kisebb bagett készült. (Minden hozzávalót beszerezhetünk a bioboltokban, ha éppen nincs otthon.) Ha valamelyik lisztféle éppen hiányzik, helyettesíthető egy másikkal,de a szezámliszt fontos a "rozsos" íz miatt!
"Rozsos" bagett:
Hozzávalók:
- 2 tojásfehérje
- 7 dkg szezámliszt
- 5 dkg nyílgyökérliszt
- 2 dkg lenmagliszt
- 2 dkg kókuszliszt
- 3 evőkanál útifűmaghéj
- 0,5 teáskanál só
- 0,5 teáskanál szódabikarbóna
- 0,5 teáskanál sütőpor
- 1,5 dl meleg víz
- 1 teáskanál citromlé
Elkészítése:
Kimérjük a liszteket és a többi száraz hozzávalót, majd sorban belekeverjük a tojásfehérjével elkevert (nem felvert) citromlevet, majd végül a meleg vizet is. Kb. 10 percig állni hagyjuk.
Ezután vizes kézzel 2 bagettet formázunk a masszából. Ha túl száraz lenne, adhatunk még vizet hozzá, ha pedig túl vizes, akkor valamelyik lisztet.
Éles késsel bevághatjuk a tetejét és megszórhatjuk lenmaggal vagy szezámmaggal. 200 fokra előmelegített sütőben süssük kb 10-15 percig, majd 170 fokon kb. 30-35 percig. A végén tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e már! (Nekem összesen kb 50 percet sült.)
Rácson hagyjuk kihűlni, és fogyasztásig konyharuhával takarjuk le! Jó étvágyat! A recept kiinduló ötlete trollanyué, ezúton köszönöm neki!