Nem emlékszem, említettem-e már, hogy a bazsalikomot is imádom?! :D A legjobb caprese elképzelhetetlen friss bazsalikom nélkül, de ettem már bazsalikomfagyit, pestót, hát akkor szörpként miért is ne próbálnánk ki?
(A "belevaló" gyógynövények egyébként Lenkétől és Attilától, a vasárnapi Szimpla Piacról származnak!! Érdemes ellátogatni ide, a hely is nagyon hangulatos! )
Visszatérve, a bazsalikom-menta páros pedig kifejezetten frissítő ebben a melegben. A bazsalikom is rengeteg C-vitamint tartalmaz, javítja az emésztést, csillapítja a köhögést és igazi afrodiziákum. A menta ezenkívül hatásos görcsoldó, jó szolgálatot tehet meghűlés esetén. Rengeteg gyógyhatással rendelkező párossal van tehát dolgunk. :D
A kiinduló receptet köszönöm szépen Orchideának!
Nos, akkor kezdjünk neki!
Mentás bazsalikomszörp recept:
Hozzávalók:
- 4 liter víz
- 2 kg cukor/ nyírfacukor/ édesítő, esetleg méz..
- 1 jó nagy csokor bazsalikom
- 1 kisebb csokor mentalevél
- 3-4 citrom leve vagy ennek megfelelő citromsav
Elkészítés:
A cukorból és a vízből főzzünk cukorszirupot, forraljuk egy kicsit (kb. 20 percig), majd hűtsük le kb.50 fokra. Erre azért van szükség, mert a bazsalikom a magas hőmérsékleten elveszti szép világoszöld színét.
Ekkor tegyük hozzá a gyógynövényeket (menta, bazsalikom), és a citromlevet is. Tartsuk ezen a hőmérsékleten még kb. 15 percig, majd vegyük ki a gyógynövényeket és turmixoljuk le. ( Ha nincs hőfokmérőnk, óvatosan ellenőrizzük az ujjunkkal: ha még bírja, akkor jó! :D)
Tegyük vissza a mixelt zöldeket, keverjünk egyet még rajta, majd töltsük tiszta üvegekbe! Ásványvízzel, jó sok jéggel és citromkarikával szervírozzuk! Igazi frissítő és kellemes ital.