Imádok kísérletezni, ehető virágokat felhasználni, elfogadni erdők-mezők kincseit. Ahogy kutakodom e téma után, egyre-másra derülnek ki olyan dolgok, amikről eddig nem is hallottam: Tudtátok például, hogy a pipacs virága is ehető? De nemcsak ehető, hanem kiváló köhögés elleni szer is!
De most maradjunk továbbra is az egyik nagy kedvencemnél, a rózsánál. Rengeteg rózsa terem a kertemben, szeretek gyönyörködni is bennük, de szívesen felhasználom őket szárítva teaként, kandírozva és lekvárként is. Erről itt olvashattatok már.
Ma készítsünk belőle rózsaszörpöt! Mivel a virág tele van E-vitaminnal, jót tesz a bőrnek és a hajnak is. Sejtmegújító hatása révén pedig fiatalodhatunk is tőle :D Ki tudja? De igyuk azért is, mert egyszerűen csak finom!
Illatos rózsaszörp:
Hozzávalók:
- egy jó nagy adag illatos rózsaszirom (nálam kb. 3 liternyi lett mosás után, ez kb. fél kg)
- kb. 2 liter víz
- 1-1,5 kg cukor
- 3-4 db citrom ( vagy 3 dkg citromsav)
Elkészítés:
Először is keressünk szép piros, illatos rózsákat. Ehhez nem jó sem a sárga, sem a futórózsa. (A szörp színe és illata miatt!)
(Már csak erről maradt kép, a pirosakat megdézsmáltam..)
Alaposan mossuk át őket, majd egy nagyobb lábosban a vízzel együtt tegyük fel főni. Addig főzzük, amíg az összes szirom szinte kifehéredik.
Ekkor szűrjük át, adjuk hozzá a citromot vagy citromsavat, valamint a cukrot vagy édesítőt is! Forrón merjük üvegekbe, állítsuk fejre őket és ugyanúgy dunsztoljuk, ahogy a lekvárokat szoktuk. Így tartósítószer nélkül is eláll hűvös helyen.
Ugye, milyen gyönyörű, élénkpiros színűek? Érdemes nekiállni, én mondtam! :D
(Ha nem elég hűvös a kamra,és félünk, hogy tönkremegy, lezárás előtt tegyünk késhegynyi Na-benzoátot a tetejükre!)