Nos, el kell mondanom, pont az ilyen és ehhez hasonló receptek miatt hoztam létre a blogot. Feléledt a természet, tehát mostantól kezdve remélhetőleg ontani fogom a kerti kincsekből alkotható ételek receptjeit. Mondjuk, amíg meg nem alkottam őket, én sem gondoltam nagy jövőt néhány virágból és hajtásból készülő kreálmánynak, de mégis szinte mindegyik elnyerte a család tetszését is.
Tavaly már feltettem a blogra a rózsalekvár receptjét, hát eddig azt gondolom, az volt a csúcs, de az akácból és a fenyőrügyből készült dzsemek is felejthetetlen élményt nyújtottak! (szerencsére nem azért, mert rosszul lettünk tőle :DDD)
Jöjjön akkor a 2 az 1-ben recept, amit Napmátka ihletett a maga készítette fenyőszirupjával.
Fenyődzsem és fenyőszörp recept:
Hozzávalók:
- fenyőrügy
- cukor
- citrom és citromsav
- víz
Elkészítés:
A legelső momentum, hogy keresünk egy fenyőt, ami éppen most hozza a friss rügyeket. Ezt onnan tudjuk, hogy friss rügyei vannak, hogy néhány árnyalattal világosabb színű az ágak vége. :D A lényeg, hogy ne forgalmas út mellett szedjük, hanem erdőben, vagy ha piszok mázlink van, akkor saját kertben.
A lényeg, hogy egy nagy lábost vagy fazekat szedjünk majdnem tele. Ha megvan, öblítsük át és tegyünk hozzá annyi vizet, ami pont ellepi. 1-2 citromot karikázzunk bele és forraljuk fel. Kb 5 perc forralás után egy éjszakára tegyük félre letakarva.
Másnap: Ha lekvárt, ill. dzsemet szeretnénk, akkor turmixoljuk le a citromokkal együtt és újra tegyük fel főni annyi cukorral, amennyire édesre szeretnénk, és esetleg 1-2 kanál citromsavval. Főzzük sűrűre, és ha elég sűrű, agar-agarral vagy bármilyen zselésítővel még főzzük össze. Forrón tegyük üvegekbe, majd szárazdunsztba!
Szörp: Ebben az esetben nem használjuk fel a rügyeket, hanem leszűrjük és az áztatólevéhez adjuk a cukrot és a citromsavat. Forrón palackozzuk és ha el akarjuk tenni, dunsztoljuk! Egyébként hűtőben 1-2 hétig is eláll.