Nem tudom, ki hogy van vele, de én úgy tapasztaltam, hogy a mogyoróvajat vagy nagyon lehet utálni, vagy nagyon lehet szeretni. Ez egy jócskán megosztó édesség, bár nem is édesség talán.. Mi-sajna-az utóbbiak táborát erősítjük. Szeretjük!!
Tudom, nem teljesen bio-blogra való dolog,de azt vettem észre, a karamellkrém, alias dulce de leche receptjének publikálásakor is emelkedett a napi nézettség, tehát az embereket érdekli. Én nem emiatt teszem fel, hanem mert ha így elkészítjük, legalább az E-kezdetű dolgokat kihagyhatjuk, azaz tartósítószermentes, nádcukorral készült mogyoróvajat ehetünk. Nem beszélve arról, hogy a bolti ár töredékéért előállíthatjuk! (Valahol azt olvastam, hogy aki hajlamos a gombásodásra, annak a mogyorót tartalmazó ételeket kerülnie kell, vagy legalább minimálisra kell korlátozni a fogyasztásukat!)
Mogyoróvaj recept:
Hozzávalók:
- fél kg tisztított földimogyoró
- 1 ek. Himalaya-só
- 2 ek. barna nádcukor/méz
- kb. 1 dl mogyoró-olaj (esetleg valami semleges ízű olaj)
Elkészítése:
Ha a képen látható mogyorót vettünk, akkor először keressünk egy jóképű mókust, aki megpucolja! :D Vagy ha ez nincs elérhető közelségben, akkor már eleve vegyünk pörkölt-sózott tisztított mogyorót. (Ez esetben értelemszerűen só már nem kell!) Ekkor a nádcukorral és az olajjal együtt turmixoljuk össze, és már kész is!
Nagyon finom kenyérre kenve, de csak úgy magában elkanalazgatva is! (a jóképű mókus társasága azért sokat dob az ízén :D )