nyers_almat_copy.jpg

Előre mondom, ez volt az első nyers torta próbálkozásom, de egyben ki is jelenthetem,biztosan nem az utolsó. Annyira finom és egészséges is, ami azért valljuk be, ritkán jár egyedül. (Gondolnék itt most pl. a nutellára..:D )

A torta alapja diós-mazsolás verzióban készült, a töltelék fahéjas alma lett, a tetején a krém pedig gesztenyés ízvilágot ad, pedig gesztenye nincs is benne.

Mivel magokkal és kókuszzsírral készült, emiatt egy kis szelet is elég édesség-vágyunk csillapítására. Nem is igazán lehet belőle többet megenni.Talán legszembetűnőbben abban különbözik a hagyományos tortáktól, hogy igazán friss és üdítő ízeket érezhetünk benne, akárcsak a többi nyers ételben.

És akkor most jöjjön a recept, amelyért köszönet Nórának! :D

nyers_almat_2_2_copy.jpg

Nyers diós almatorta recept:

Hozzávalók:

Alap:

-egy marék dió (egy nappal előbb beáztatva)

-fél marék mazsola (néhány órával előbb beáztatva)

-pár kanál őrölt lenmag

-2 kanál kókuszzsír

Töltelék:

-3-4 alma

-3-4 kanál útifű maghéj

Krém:

-5-8 kanál kókuszolaj

-egy marék magozott datolya (pár órával előbb beáztatva)

-késhegynyi szegfűszeg (őrölt)

-kb. 1 dl forró víz

Elkészítés:

Mint látjátok, ezt a tortát nem lehet csak úgy összedobni, előre kell gondolkodni, ugyanis a magokat és az aszalványokat előre be kell áztatni.

A magokat amiatt, hogy az enzimgátlók ki tudjanak oldódni, s így könnyebben emészthetővé váljanak számunkra. Ez kicsivel több idő. Az aszalt dolgoknak elég kevesebb is, ott a lényeg, hogy eredeti víztartalmukat visszanyerjék.

Naszóval, akkor jöjjön a munka :D: először az alapot készítjük el, mégpedig úgy, hogy a hozzávalókat (lecsöpögtetve) beletesszük egy turmixba és összemixeljük, majd alaposan belenyomkodjuk egy tortaforma aljába. Mehet a hűtőbe.

Elöblítjük a turmixot és máris jöhet a töltelékhez való alma mixelése. ha kész, belekeverjük az útifű maghéjat, majd a kissé lehűlt alap tetejére kanalazzuk. Megint hűtő és mosogatás.

Jöhet a krém: a kókuszzsírt kissé felolvasztjuk ( ha már nyers torta, lehetőleg ne mikróban és ne a tűzhelyen, felolvad egy meleg radiátor közelében is), majd mehet a turmixba a lecsöpögtetett datolyával és szegfűszeggel együtt. Homogénre keverjük és mehet is a töltelék fölé.

Ismét hűtés következik, minimum 2-3 óra, majd szeletelhetjük. Igazából tovább tartott leírni, mint elkészíteni! Tényleg próbáljátok ki, érdemes! 

 

Szerző: Bio-Ritmus  2015.03.08. 11:24 2 komment

Címkék: alma desszert nyers torta

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr267250585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

István Kapos 2017.06.17. 13:11:42

Kókuszzsír helyett nem lehetne mással?

Bio-Ritmus 2017.06.17. 13:58:39

@István Kapos: Nem tudom, sajna, csak kókuszzsírral próbáltam.Mivel nyers és vegán, nem igazán tudok más alternatívát elképzelni sem. De várom az ötleteket! :D
süti beállítások módosítása