Nem árt már most felkészülni a nagy melegre (fő az optimizmus!!), így most egy igazán üdítő szörp receptjét osztom meg veletek. Tavaly nyáron is sok limonádé készült nálunk citromfű, menta és néha gyömbér hozzáadásával, de idén úgy döntöttem, jó lenne mindezt majd télen is élvezni, emiatt most szörp készült belőlük.

Az igazság az, hogy csak lányaim nem szeretik a gyömbért, így ha látják, ezt sajna ki kell hagynom belőle! :D Pedig valóban jót tesz kisebb megfázások esetén is, ami mostanság gyakran előfordul nálunk. Annyi könyörület azért van bennem, hogy ez esetben zúzott fokhagymát nem adok hozzá, pedig az lenne az igazi! :DDD

Biztos tudjátok, mennyi mindenre hatásos a citromfű (nyugtató, stresszoldó, kiváló szív- és epebetegségekre...stb), a menta (görcsoldó, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő...), és a gyömbér (gyomorjavító, immunrendszer-erősítő..), így el lehet képzelni a 3 gyógynövény együttes jó hatásait...

Mivel külön-külön is készíthető belőle finom innivaló, így a következő recept értelmezhető csak menta-, citromfű-, vagy gyömbérszörpként is! 

Gyógynövényszörp recept:

Hozzávalók:

- menta- ill. citromfűlevél (2-3 nagy csokornyi)

- víz, ami jól ellepi (kb. 2-3 liter)

- 1,5-2 kg cukor vagy édesítő

- 3-4 citrom + esetleg 1 kis zacskó citromsav

- opcionálisan: gyömbér

Elkészítés:

Friss gyógynövényleveleket szedjünk, alaposan mossuk le, majd a karikára vágott citromokkal, a citromsavval, esetleg a karikára vágott gyömbérrel és jó sok vízzel egy egész éjszakára hagyjuk állni!

 

Másnap keverjük el a cukorral és tegyük fel főni. Forrás után egy darabig főzzük, kicsit sűrűsödjön, majd leszűrve tegyük tiszta üvegekbe! Fordítsuk fejre, mint a lekvárokat és tegyük szárazdunsztba! (Ha nem bízunk abban, hogy így is eláll, 2 fólia közé tegyünk egy kis tartósítószert és ezt tegyük a kupak alá, de nekem még nem romlott meg enélkül sem!)

Tücsökbogárnál olvastam, télen ebből önt a teába! Jó ötlet, ki fogjuk próbálni!!

Szerző: Bio-Ritmus  2011.05.07. 19:30 1 komment

Címkék: menta gyömbér citromfű szörp

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr932885630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anita2626 2011.05.18. 10:52:24

Kedves Gasztroblogger!
A finom étel alapja a kreativitás, a bátor és harmonikus fűszerezés, valamint a minőségi alapanyagok használata. Nincs ez másként a legkisebbek esetében sem, csak a 6 hónapos-3 éves babáknál még arra is vigyázni kell, hogy a felhasznált alapanyagok megfeleljenek az adott korosztály igényeinek. Egy kismama számára mindig nehéz eldönteni, hogy mit adjon enni a babájának, hogyan főzzön számára a konyhában, és miben tér el a felnőttek étkezése a kicsik babaételétől. Nekik kíván segíteni a Nestlé Babarecept Versenye, amelyre szeretnénk a konyhában otthonosan mozgó gasztrobloggereket is meghívni. A táplálkozási irányelveknek megfelelő legkreatívabb recepteket a Nestlé értékes ajándékokkal jutalmazza. A legjobb és legérdekesebb ételeket majd a nagyközönség választja ki szavazás útján.
Bízunk benne, hogy sokan elfogadják a felkérésünket és részt vesznek majd a versenyen. A recepteket 2011. május 15. és 2011. június 15. között várjuk. További információt a www.mitegyenababa.hu, és a www.babareceptverseny.hu weboldalakon találhat.
süti beállítások módosítása