Biztosan mindenki jól viselkedett karácsonykor. Biztosan mindenki megevett és főleg megivott (:D) mindent, amit elé tettek karácsonykor. Akkor hát az is biztos, hogy mindenki túl van az ilyenkor kötelező gyomorfájáson is! :D 

Na, akkor, hogy ne azonnal kezdjünk nyuszi-módra csak zöldséget enni, de azért picit vissza is vegyük a benyomandó kalóriákat, egy olyan salátát hoztam, ami több szempontból is praktikus. Egyrészt kiválóan alkalmas a maradékok felhasználására, másrészt azért mégiscsak saláta, és nem utolsó-sorban pedig nagyon-nagyon finom!

Gondolom, a kép alapján már úgyis kitaláltátok, ez a Cesar-saláta. Tudom, hogy én nem az eredeti recept (Stahl-könyvben megtalálható) alapján készítem, hanem mindig úgy variálom, ami éppen van itthon, de erre még senki nem panaszkodott!

Cesar-saláta :

Hozzávalók:

- 1-2 maroknyi bármilyen saláta

- maradék sült csirkehús feldarabolva

- 3-4 főtt tojás

- pirított kenyér-kockák

- fél kígyóuborka felkockázva  (nem kötelező)

- só, bors

- reszelt parmezán

Öntethez:

- 1 doboz konzerv szardínia (eredetileg 1 ek. szardellapaszta, de nekem ilyen sosincs itthon)

- 2-3 gerezd fokhagyma

- fél citrom leve

- 2 ek. mustár (lehet dijoni)

- 2 kk. Worcestershire-szósz

- kb. 1 dl olívaolaj 

Elkészítése:

Az öntettel kezdjük: A szardíniát villával összenyomkodjuk, belenyomjuk a fokhagymákat, majd a citromlével, a mustárral és a worcestershire-szósszal is jól elkeverjük. Annyi olívaolajat teszünk hozzá, emennyitől jó krémes állagot kapunk. Ha a szardínia olaját is beletettük, akkor kevesebb  is elég.

Amíg pihen az öntet, addig forró serpenyőben megpirítjuk a kenyérkockákat, felkockázzuk az uborkát és a tojást. Egy-egy tányéron szépen elrendezzük: Alul a saláta, rá a kenyér, tojás, csirkehús-darabkák és az uborka. Majd végül az egészet nyakon öntjük az öntettel, tetejére parmezánt reszelünk.

Ennyi a történet. Mint írtam, nem feltétlenül kell bele csirke sem és uborka sem, bármilyen maradék husi, szikkadt kenyér-féle is jól passzol ide. Lehet, hogy akkor már nem Cesar-salátának kellene nevezni, de kit érdekel  a neve, amikor az íze ilyen finom! :D  Kívánok mindenkinek még egyszer nagyon boldog karácsonyt és jó pihenést!! 

Szerző: Bio-Ritmus  2010.12.26. 10:40 Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: saláta zöldség fokhagyma egytálétel

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr312539570

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jámborné Balog Tünde - HOSSZÚ KARÁCSONYI EBÉD 2010.12.26. 11:56:39

  HAGYMALEVELEK Kedves Öcsémuram! Reménylem, soraim víg kedélyben találják Kiedet; szerető hitves, szófogadó gyermekek, de legalább igaz barátok veszik környül, s nem egyedül kell elköltenie karácsonyi ebédjét valamely főzelékszagú kifőzdében,...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása