Ez tipikusan az az étel,amit szomorkásabb napokra tervezhetünk,mert a sírás biztosan garantált. No nem amiatt,mert annyira pocsék lesz a végeredmény,hanem az elkészítését nem úszhatjuk meg könnyfolyam nélkül. Biztosan kitalálta mindenki, aki már pucolt életében hagymát, vagy legalábbis látott már olyan embert, aki éppen pucolt, hogy akkor valami hagymás ételről van szó. Igen, ez a hagymalekvár és hogy ez se legyen igazán egyszerű, ez a :

Chilis-gyömbéres lilahagymalekvár :

(Kiinduló recept és chilis ötletek Gabojszánál !)

Hozzávalók:

-1 kg lilahagyma

-0,5 dl olívaolaj

- só, bors, gyömbér ízlés szerint (nálam kb. 1-1 kk.)

-6-8 ek. barna nádcukor

-1 dl balzsamecet

-fahéj, szegfűbors 1-1 kk.

- kb 2 szál chili

Elkészítése:

A hagymát előkészítjük,azaz hámozzuk és vékony csíkokra vágjuk:

Az olívaolajat felmelegítjük és a hagymát lassan megpároljuk. Közben jöhet a só, a bors és a reszelt gyömbér vagy esetleg gyömbérpor.Ha már picit összeesett,mehet rá a cukor, a fahéj és a szegfűbors is, valamint legvégül a chili és a balzsamecet. Addig főzzük és közben kevergessük, amíg a leve teljesen elpárolog és lekvárszerűn sűrű, fényes színű lesz:

Ekkor üvegekbe tesszük és szokásos módon dunsztoljuk. Mármint ha lesz annyi. A fenti adagból 2 kisebb üvegnyi és 1 kistálnyi mennyiség lett:

Nagyon jól passzol sültekhez, főként vadhúsokhoz, valamint különleges sajtokkal is jó barátságban van :D. Persze ez esetben valami finom bor is muszáj mellé! Legközelebb gyümölcsökkel is megpróbálom...

Szerző: Bio-Ritmus  2010.10.14. 18:06 Szólj hozzá!

Címkék: hagyma keleti gyömbér csípős lekvár befőzés gasztroajándék

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr352372133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása