Igen-igen, tudom,ez nem éppen egy bio-blogra való recept!! :DDD. Mentségemre legyen szólva, bio barna nádcukorból és házitejből,valamint bioboltban vásárolt Himaláya-sóval és bourbon vanília-porral készült..Mostanság, úgyis ügyelve az egészséges táplálkozásra, igyekeztem a fehér cukrot és a fehér lisztet elhagyni,sőt még az édességeket is, ennek ellenére vagy talán pont emiatt pár napja iszonyatos édesség utáni sóvárgás vett rajtam erőt :D. Még kezdő blogoló létemre sűrűn olvasgatom blogtársaim bejegyzéseit és igyekszem elkerülni az ő koppintásukat,de most mégis kivételt kell tennem,mert a karamell -a gyömbér és a bazsalikom mellett- az első 5 kedvencemben benne van :DDD. Írt róla egyik kedvencem : sajtkukac, aztán ízbolygó több változatban is, aztán malackaraj már megbolondította pálinkával is, ja,és olvastam másik nagy kedvencemnél, Liliánnál is. Én pedig megpróbáltam ezekből és persze abból,ami éppen volt itthon- összehozni a sajátomat. És természetesen mindezt most,este fél nyolckor :D

Na, akkor végre vágjunk bele! A "barátokköztig" még elkészülhet!

Hozzávalók: 

-1 liter tej (jó lenne házi,de min.3,5%-os)

-50 dkg nádcukor 

-fél kk. vanília-por v. fél rúd (el is maradhat)

-1 csipet só

-1 csipet -alias késhegynyi szódabikarbóna vagy sütőpor

Elkészítése:

A tejet a nádcukorral, a sóval és a vaníliával felforraljuk:

Érdemes ennél nagyobb lábosba tenni,mert közben emelkedik ..

Nálam többször majdnem kifutott :D. Igyekezzünk eltalálni forrás után azt a hőfokot,amin lassan-lassan forrdogál..Ez nekem nem mindig sikerült. Párom szerint "játszani kell a gázzal", mert amíg én írom, ő kever :D

A dolog legrosszabb része, hogy a folyamatos kevergetés miatt mellette kell állni minimum fél óráig,de az eredmény ennyit megér! 30-35 perc után kezd picit sűrűsödni,ekkor jöhet a szódabikarbóna. Ettől levegősebb lesz a krém,de nem kötelező beletenni.. Szóval fél óra után figyeljünk,mert nagyon hirtelen kezd sűrűsödni!

Arra is gondolni kell, hogy állásában még fog dermedni,ezáltal még sűrűbb lesz majd,tehát nem a kész állagot kapjuk a végén..Ha nagyon kis lángon keverjük, lehet,hogy 50 perc is kell! A fenti mennyiségből az alábbi karamell-krém lett:

Kihűlés után hűtőben tárolandó! Bár legjobb ott is jól elrejteni,különben félő,hogy naponta rájárunk,ami hihetetlen módon kedvez a plusz-kilóknak :DDD !!!

Szerző: Bio-Ritmus  2010.10.05. 20:39 Szólj hozzá!

Címkék: édes tej karamell gasztroajándék

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr332347953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása