levszirup_480x360.jpg

Folytatódjon az ehető virág-mánia: Jöjjön most a nagy kedvencem, a levendula, s ebből is egy könnyen elkészíthető, ám annál sokrétűbben felhasználható édesség:a levendulaszirup.

Természetesen nem cukorral, hanem mézzel. Cukorkerülők nyírfacukorral vagy eritritollal is elkészíthetik. Ha elkészült, hónapokig biztosan eláll, bár biztonság kedvéért nem árt hűtőben tárolni.

Így bármikor elővehetjük, ha egy fagyit vagy egy pohárkrémet fel szeretnénk vele dobni, de azt gondolom egy pálinkát vagy egy jó pezsgőt sem rontana el..:D Majd beszámolok róla :D

Amúgy a levendula gyógyhatásairól már sokszor írtam, azt még megemlíteném, hogy a stresszoldó és nyugtató hatása mellett, ha túlzásba visszük a használatát, akkor inkább felpörget, mint nyugtat, így jó lesz vele vigyázni! (Terhes kismamáknak pedig egyáltalán nem ajánlott! )

Na, szóval akkor először is gyűjtsünk néhány (sok) friss levendulavirágot! Persze, jó a szárított is, ha nincs a kertben levendulabokor, bár ezt a hiányosságot levendulamániásoknak nem árt mielőbb pótolni :D

Levendulaszirup:

Hozzávalók:


- kb. fél liter víz

- jó sok (kb. egy marék :D) levendulavirág

- kb. 30 dkg méz/bármi más, amit édesítésként használunk

- 1 citrom leve

Elkészítés:


A levendulavirágot öntsük le forró vízzel, mint amikor teát készítünk és lefedve hagyjuk állni minimum néhány órát, de legjobb egy egész éjszakán át. Csodás levendulaillat lengi körül a lakást ettől éjszakára :D.

Másnap szűrjük le a sötétzöldes folyadékot, lassan forraljuk be a felére, majd a legvégén adjuk hozzá a mézet és a citromlevet! (ettől kicsit kivilágosodik a színe) Öntsük kecses üvegekbe! (Ha cukorral készítjük, azt már az elején tegyük hozzá!)

Szép vörösesbarnás színe lesz, de ha nem mézzel készül, úgy kicsit talán halvány lilásabb lesz a végeredmény. Nekem most mézzel ilyen lett, viszont az illata fantasztikusan levendulás lett! Teába is keverhetjük cukor helyett, de vaníliafagyival egyszerűen mennyei! :D

Szerző: Bio-Ritmus  2013.07.02. 19:14 3 komment

Címkék: levendula befőzés gyógynövény szörp gasztroajándék

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr125388216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bellington 2016.10.24. 15:15:09

Szia!
Várandósan miért nem ajánlott a levendula? Honnan van az info? 31 hetes vagyok és rendszeresen iszok és fogyasztok levendulát.

Bio-Ritmus 2016.10.24. 18:39:55

@Bellington: Ha nem okoz problémát, kis mennyiségben használd nyugodtan! A túlzott mértékű használatára értettem, h terhesség alatt tilos!Egyébként ez igaz a többi erős hatású gyógynövényre is :)

Bellington 2016.10.24. 19:02:43

Köszi a választ! Nem tudom mit jelent a nagy mennyiség (most rá vagyok kattanva és minden nap levendulaszörpöt iszok), de bajom nincsen belőle, remélem nem is lesz. :) Nagyon kíváncsi vagyok erre a receptre, alig várom, hogy legyen időm megfőzni. :)
süti beállítások módosítása