Nem, valóban nem vagyok már mai csirke.:D (sajnos, nem vicc!). Ma ismét megállapítottam. Ez a recept ugyanis a gyermekkorom egyik kedvence és hát hmm., hogy is mondjam, több mint 20 éves! Bornak már jó lennék :DDD. (nem röhögni!!) Ambivalens érzésekkel vagyok tele a régi dolgokkal kapcsolatban, egyrészt nem szeretek nosztalgiázni, mert nem igazán vagyok egy érzelgős típus, másrészt pedig mégis vannak olyan ízek, amiket jó újra megalkotni, netán átszabni a mai ízlésemnek megfelelően. Bár ezen a recepten szinte semmit sem változtattam, csak a majonézt készítettem házilag és nem tubusosat használtam, mint régen.
Emlékszem, ezt a salátát anyukám egyik kollégájától kaptuk, mert elsőre megszerettem. (Nem őt, hanem az ételt! :D ) Nehezen mondta el a mennyiségeket, mert ő is az a "fejből főző" típus volt, akinek nagy érzéke volt az ízek összerakásához. Azért mégiscsak sikerült:
Retro franciasaláta:
Hozzávalók:
Tartármártáshoz:
- 1 nagy tubus majonéz (vagy 1 tojásból olajjal elkészítve)
- 2 ek. mustár
- 2 dl tejföl
- 0,5 dl száraz fehér bor
- 2 kk. nádcukor/cukor
- 2-3 ek. citromlé
- só, bors
"Belevalók":
- kb. 20 dkg zsenge borsó (mirelit, szezonban friss)
- 3-4 sárgarépa
- 3-4 főtt tojás
- 1 kígyó-uborka vagy 4-5 db kisebb ecetes uborka
- 1 alma
- 2-3 krumpli
Elkészítése:
Először a tartármártást készítjük el, simán összekeverjük a hozzávalókat. Félretesszük. Közben az alma és az uborka kivételével külön-külön megfőzzük a belevalókat. A borsó kivételével (ezt nehéz lenne :D) kisebb kockákra vágunk mindent, majd beleforgatjuk a mártásba. Azonnal fogyaszthatjuk. Száraz fehér bor és friss kenyér illik hozzá!