A chutney (ejtsd:csátni) valójában indiai eredetű étel, amit általában gyümölcsből és rengeteg fűszerből készítettek. Az angol gyarmatosítás után terjedt el és lett igazán népszerű Európa-, majd világszerte. Elkészítése egyszerű és nagyon változatos is egyben, érdemes kipróbálni!

Kicsit csípősebb annál, hogy lekvár legyen, de kicsit édesebb is, hogy ne lehessen túl sokat egyszerre felfalni belőle. Általában frissen tálalják sajtok, esetleg húsok vagy zöldségek mellé köretként, néha darabos, néha pépes, sokan hagymával, sokan anélkül szeretik..

Szerintem a lényeg, hogy mindig legalább kétszer annyi fűszert adjunk hozzá, mint amennyit elsőre gondolnánk :D (Itt most kiélhettem a gyömbér-imádatomat is, mert valóban mehet bele minimum 3 ujjnyi is!) Így lesz igazán karakteresen fűszeres ízvilágú a chutney! 

Én az alábbi változatát a Krisna-völgyben vásárolt könyvben találtam. Ők nem használnak hagymát, sem fokhagymát, így most ez alapján készült. (Kurma dásza: Vegetariánus ételek c. könyvről van szó)

Almacsatni:

Hozzávalók:

- 1 kg alma

- 1,5 dl víz

- 2 kk. római kömény

- 2-3 db chili

- 2 ek. kurkuma (ettől lesz szép nap-sárga)

- 2 ek. reszelt gyömbér

- 3 kk. fahéj

- 2 kk. kardamom

- 2 kk. reszelt szerecsendió

- pár csepp citromlé

- (pektin vagy agar-agar vagy 3 az 1-ben zselésítő)-ha eltevésre is szánjuk.

Elkészítés:

Az almákat meghámozzuk és apró darabokra vágjuk. Az olajon vagy vajon megfuttatjuk a római köményt, a kurkumát és a gyömbért(csak nagyon picit!!) és rögtön jöhet hozzá az alma a vízzel együtt. 

Folytonos keverés mellett hozzáadjuk a fahéjat, a kardamomot és a szerecsendiót, végül a cukrot is. Ha puhára főtt, kissé pürésíthetjük, majd citromlével még pikánsabbá tehetjük. 

Ha eltevésre szánjuk, a zselésítővel még egyszer forraljuk össze és töltsük üvegekbe. 5 perc fejreállítás után tehetjük az éjszakai dunsztba. Ha nem akarjuk eltenni, 1 hétig a hűtőben is tárolhatjuk. 

Szerző: Bio-Ritmus  2011.02.01. 18:24 4 komment

Címkék: alma keleti csípős fahéj

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr102631450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gesztenye receptjei 2011.02.01. 22:18:34

Ritmus!
Fantasztikus jól néz ki!!!
Még sohasem ettem ilyet!

gesztenye receptjei 2011.02.01. 22:19:25

Nem tudom hová lett a kommentem?

Bio-Ritmus 2011.02.02. 10:50:38

@gesztenye receptjei: Köszi, érdemes egyszer kipróbálni!
süti beállítások módosítása