Mint írtam, ez egy gyors vacsi, ami még emellett azzal a tulajdonsággal is rendelkezik, hogy baromi jól is néz ki. Érdekes, általában minden gyerek szereti, pedig én kiskoromban ódzkodtam a paradicsomos ételektől. A paradicsomos szardíniát például meg nem bírtam enni, a paradicsomlevessel pedig fenyegetni is lehetett.. Na, jó, ha betűtésztával adták az oviban, akkor azt kiettem belőle. :D
Általában paradicsomos spagettiként szoktuk enni, de most csak ez a tricolor fusili volt itthon, tésztát gyúrni pedig egyeseknek nem volt kedve..Sebaj, szerintem ezzel még jobb!
A paradicsommártás egyébként szintén az egyszerű, de nagyszerű kategória, mert le szoktunk belőle gyártani ipari mennyiségeket és a fagyasztóban szépen elvan. Vár a sorára, ami gyakran megtörténik. Ugyanis fel lehet használni bármilyen paradicsomos szószként húsok, zöldségek mellé, pizzára lehet kenni, sőt zakuszkába is tehető.
A legjobb nyáron összedobni, mert akkor a paradicsomnak igazi napérlelte paradicsom-íze van, nem ez a mostanság kapható kényszerérett ízetlenség...Most sajnos muszáj kevés cukorral turbózni az ízén, pedig nem vagyok híve az édesítésnek. Amíg a tészta megfő, el is készíthető:
Paradicsomszósz tésztához:
Hozzávalók:
- fél kg paradicsom
- 2-3 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- bazsalikom
- só, bors
- esetleg 1 kk. cukor (télen)
Elkészítés:
Kevés olívaolajon a fokhagymát megfuttatjuk, az apróra kockázott paradicsomot beletesszük, megsózzuk és borsozzuk, majd puhára pároljuk. Ha nem akar kellően puhulni, botmixerrel pürésíthetjük is.
Ha majdnem elkészült, hozzáadjuk az apróra tépkedett bazsalikom-levélkéket és már kész is! Van egy trükk, ezt Stahl Judit mutatta be egyik műsorában, miszerint a tésztát a paradicsomszószban is ki lehet főzni. Én szoktam néha, de csak a félig főtt spagettit szoktam rövid ideig főzögetni a paradicsomban, mert elég, ha a tészta csak picit szívja be a levet.
Tálaláskor frissen reszelt parmezánt szórjunk rá ás friss bazsalikom-levéllel diszítsük! Jóféle vörösbor dukál mellé.