(Fotó: Lakosi Gabriella)

Na, ez igazán ideillő cím lett, mondván a forró nyári napok csak nem jönnek vissza, hiába várjuk őket!  Pár hete viszont, amikor eme fincsi gyömbérsör készült, még igazi mediterrán klíma volt.

Az amúgy úgy kezdődött, hogy egyik hétvégén láttam a tv-ben "River Cottage"-os Hugh-t, amint éppen a szokásos kísérletező kedvében alkotott, s mivel imádom a gyömbért minden formájában, ezért rögtön neki is álltam.

Tényleg 10 perc az egész, érdemes próbálkozni, mert igazán finom, üdítően fanyar söröcskét tudunk előállítani az alábbi módon:

Gyömbérsör recept:

Hozzávalók: (2 literes palackonként)

- 1 ek. sörélesztő (bioboltokban kapható!)

- 1 citrom

- 1 ujjnyi gyömbér

- 1-2 ek. méz

- ízlés szerint még nádcukor/cukor

- víz (amennyi még fér a palackba)

Elkészítés:

Kapjunk elő valahonnét egy 2 literes ásványvizes vagy üdítős palackot (persze üreset! :DDD), és készítsük elő a hozzávalókat: a gyömbért pucoljuk le, majd reszeljük, a citromot mossuk meg, a héját reszeljük, a levét facsarjuk ki! Ennyi.

A továbbiakban tegyük a sörélesztőt a palack aljára, rá a reszelt gyömbért, a citrom levét és reszelt héját is, majd a méz és esetlegesen a cukor, végül az egészet öntsük fel annyi hideg vízzel, amennyitől majdnem tele lesz. Hagyjunk 2-3 ujjnyi helyet a gáz képződésének!

Hideg kamrában 48 órán át hagyjuk magára. Akkor jó, ha már másnap elindul a habképződés a tetején. (Ha nem, dobjunk még rá egy kiskanál sörélesztőt!) Harmadnap hűtsük be egy kicsit, s már fogyasztható is! Arra azonban ügyeljünk, hogy a palackot csak lassan nyissuk ki, mert nagyon pezseg!

Majdnem elfelejtettem, az említett műsorban megmérték az alkoholtartalmát: 4,5%-os lett, tehát csak ha gyalog jártok!!!!! :D

 

Szerző: Bio-Ritmus  2011.07.25. 14:22 2 komment

Címkék: alkohol ital gyömbér

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr463096328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Foodafok 2011.08.21. 21:14:48

Holnaptól szabin vagyok! Irány a biobolt. Indul a sörgyártás.

Bio-Ritmus 2011.08.22. 13:01:23

@Foodafok: Akkor hajrá, a héten még kánikula várható..:DDD
süti beállítások módosítása