Már most úgy érzem, nem bírok a kajákra nézni, pláne nem a habos-édes sütikre. Komoly erőfeszítésbe telik, amíg  egy receptet elolvasok a kis lila receptes füzetemből. Lassan több szó esik a karácsonyi menüről, mint bármi másról, pedig még karácsonyfánk sincs! 

Ma nagybevásároltunk és hát ennek folyományaként úgy néz ki a kamra, mintha több hetes kijárási tilalom lenne készülődőben. Minimum 20 kg mindenféle liszt,aztán rengeteg tojás meg vaj, na de mekkora vaj! :D  Jó, tudom, enni azért kell, na de ennyit?? :DDD

A nagy rohangálás-kapkodásban következzen most egy számomra megnyugtató, nosztalgia-recept, ami még a nagymamámtól származik. Semmit sem módosítottam rajta, nem adtam hozzá egy kevés kardamomot sem, mert ez úgy jó, ahogy a mamám csinálta! Sütés közben az illata így is mennyei! Ha valami jóra vágyom, ez mindig bejön! Próbáljátok ki!

"Nosztalgikus" almás pite recept:

Hozzávalók:

- kb. fél kg liszt

- 1 cs. sütőpor

- pici só

- 1 kocka vaj (negyed kg)

- 2-3 ek. tejföl

- 10 dkg cukor

- 1 tojás sárgája

- 1 narancs és 1 citrom reszelt héja (ha nincs, aroma is jó)

-----------------------------

- kb. 2-3 kg alma 

- fahéj és aki édesebben szereti, annak még cukor

- még 1 tojássárgája a tészta kenéséhez

- lehet bele apró darabokra vágott diót és mazsolát is tenni, én kihagytam.

Elkészítése:

Nagymamám úgy készítette, hogy a sütőporral meg a sóval elkevert lisztet a vajjal elmorzsolta (ez elég sokáig tart,ha jó kemény vajjal indítunk:D) és utána sorban belegyúrta a cukrot, a tojássárgáját ,végül a tejfölt, valamint a reszelt citrus-héjat ill. az aromát. Lágy, laza tésztát kell kapnunk, ne lisztezzük jobban, mert megkeményedik! Mehet a hűtőbe pár percre!

Közben készülhet a töltelék: Az almákat lereszeljük (az almahéj nagy részét megesszük és adunk a papagájnak is, ne kiabáljon már annyit), kevés citromlevet facsarunk rá, nehogy megbarnuljon (és ne menjen kárba a kopasz citrom)! A lényeg, hogy sokkal több legyen a töltelék, mint amennyi a 2 tészta vastagsága, mert ettől lesz igazán finom!

Jöhet a tészta: 2 részre osztjuk és megpróbáljuk őket tepsi-méretűre nyújtani. A sütőpapírra már tehetjük is az egyiket, majd a jól kinyomott alma jön, amit meghintünk pár kanál fahéjjal (jó sokkal) és végül a másik tésztalap. Ezt jól megszurkáljuk villával, hogy a sütés közben keletkező alma-gőz távozhasson (ha bénán sikerült a lap, most levágjuk a kilógó részeit). Lekenjük tojással és kb. 180 fokos sütőben háromnegyed óráig sütjük. Akkor van kész, ha a teteje kissé megpirul (aranybarna? lesz). Még melegen meghintjük porcukorral! 

Ne essünk rögtön neki, mert az alma még akkor is forró, amikor a tészta már hűlt egy kicsit! (tapasztalat!) 

Szerző: Bio-Ritmus  2010.12.22. 16:38 2 komment

Címkék: alma édes desszert

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr922532786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

whitemagica 2010.12.28. 17:41:41

Ez pont olyan mint az én nagymamámé, anyukámé, na meg az enyém.. :) és ez a kedvenc sütim, a világvégére is elmegyek érte. És még valami.. ha anyukámhoz váratlanul érkeztem, már emelte is le a polcról a dunsztos üvegekbe eltett fahéjas párolt almát és míg főtt a kávé a tészta már készen is volt és már sült is az almás pitém.. Köszi Ritám. :)

Bio-Ritmus 2010.12.28. 17:59:17

@whitemagica: Én nem a világ végén lakom, egyszer eljöhetnél érte vagy értem..:D Értem, majd tavasszal!! Akkor is jó lesz!!