Régebben gyakran jártunk a Balatonra nyaralni. Az északi parton volt egy édes nádfedeles parasztházunk, ahol szerencsére aranyos szomszédaink voltak. A hölgy volt Vali néni,aki rendkívűl jól sütött-főzött a kis családjának. Minden ősszel isteni jó pogácsákat és egyéb édes kelt tésztákat sütött azon az igazi hagyományos módon. Nem volt kenyérsütője, de talán még habverője sem, mégis pikk-pakk kerültek ki a kezei közül a finomabbnál finomabb falatok. És hát nekünk is jutott mindig belőle. Ez a recept (is) tőle származik. Érdekes, hogy én is általában akkor állok neki, amikor az időjárás zordabbra vált, mert ettől a pogácsától melegség lesz az otthonunkban...
Annyi még elöljáróban, hogy én fehér liszt helyett általában rozs-,hajdina, ill. teljes kiőrlésű lisztet használok, de ez a recept valamiért sima mezei liszttel az igazi :D
Vali néni tejfölös pogácsája:
Hozzávalók:
- fél kg liszt
- 1 tojás+ 1 sárgája
- 25 dkg vaj
- 1 tejföl
- 1 kanál cukor vagy méz
- 4 dkg élesztő
- 1 ek. só
Elkészítése:
Az élesztőt a cukorral elkevert és kicsit felmelegített tejfölben (!!!) elkeverjük és letakarjuk. (Ez nekem új volt,pedig valóban működik!) Amíg felfut, addig a lisztet a tojással és a vajjal, valamint a sóval összemorzsoljuk, majd a felfuttatott élesztős-tejfölös keverékkel is átgyúrjuk. Lágy,laza tésztát kell kapnunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és kiszaggatjuk.
e
Meleg helyen, pl. kemence mellett vagy radiátor közelében 10-15 percig kelesztjük, közben tetejét bevagdossuk. Ha megkelt, tojássárgájával megkenjük és közepes sütőben (180fok) 25-30 percig sütjük.
Ha túl mohó gyerekeink vannak, darabonként adagoljuk :DDD.