Régebben gyakran jártunk a Balatonra nyaralni. Az északi parton volt egy édes nádfedeles parasztházunk, ahol szerencsére aranyos szomszédaink voltak. A hölgy volt Vali néni,aki rendkívűl jól sütött-főzött a kis családjának. Minden ősszel isteni jó pogácsákat és egyéb édes kelt tésztákat sütött azon az igazi hagyományos módon. Nem volt kenyérsütője, de talán még habverője sem, mégis pikk-pakk kerültek ki a kezei közül a finomabbnál finomabb falatok. És hát nekünk is jutott mindig belőle. Ez a recept (is) tőle származik. Érdekes, hogy én is általában akkor állok neki, amikor az időjárás zordabbra vált, mert ettől a pogácsától melegség lesz az otthonunkban...

Annyi még elöljáróban, hogy én fehér liszt helyett általában rozs-,hajdina, ill. teljes kiőrlésű lisztet használok, de ez a recept valamiért sima mezei liszttel az igazi :D

Vali néni tejfölös pogácsája:

Hozzávalók:

- fél kg liszt

- 1 tojás+ 1 sárgája

- 25 dkg vaj

- 1 tejföl

- 1 kanál cukor vagy méz

- 4 dkg élesztő

- 1 ek. só

Elkészítése:

Az élesztőt a cukorral elkevert és kicsit felmelegített tejfölben (!!!) elkeverjük és letakarjuk. (Ez nekem új volt,pedig valóban működik!) Amíg felfut, addig a lisztet a tojással és a vajjal, valamint a sóval összemorzsoljuk, majd a felfuttatott élesztős-tejfölös keverékkel is átgyúrjuk. Lágy,laza tésztát kell kapnunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és kiszaggatjuk.

Meleg helyen, pl. kemence mellett vagy radiátor közelében 10-15 percig kelesztjük, közben tetejét bevagdossuk. Ha megkelt, tojássárgájával megkenjük és közepes sütőben (180fok) 25-30 percig sütjük.

Ha túl mohó gyerekeink vannak, darabonként adagoljuk :DDD.

Szerző: Bio-Ritmus  2010.10.27. 17:08 2 komment

Címkék: tej pogácsa

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr562403264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hzias2.blogspot.com 2011.03.30. 18:38:45

Nagyon tetszik ez a recept, meg az is, ahogy leírtad! Jókedvre derített, és a receptet is elraktároztam! (Bár felénk még egy tövecske medvehagyma sincs. De sose "lehessen" tudni... hátha egyszer lesz:) )

Bio-Ritmus 2011.03.31. 15:02:52

@hzias2.blogspot.com: Köszönöm, kedves tőled és örülök, hogy jókedvre deríthettelek!!! :DDD
süti beállítások módosítása