"Wu wei"-mondta Micimackó, a Micimackó és a tao című könyvben. És igen, így tettem én is, tekintve lekvárkészítés terén igencsak hagytam bolyongani a fantáziám :D Más téren is jó lenne néha csak úgy lenni, sodródni az áramlással... (bővebben: itt ). Az alaprecepteket Kaldenekernél és Évánál találtam és szokás szerint megbonyolítottam kissé. Így 3 recept is született:

Narancsos-gyömbéres sütőtöklekvár:

Chilis-gyömbéres sütőtöklekvár:

Kókuszos-gyömbéres sütőtöklekvár:

Hozzávalók:

- 3 db nagyobb sütőtök

- 4 narancs felkockázva

- 1 citrom leve

- kb. 5cm-es gyömbér felaprítva

- 50 dkg barna nádcukor (ha 3 az 1-ben zselésítőt használunk,akkor kevesebb!)

- 3-4 dl víz

- 3 kk. agar-agar vagy 3 az 1-ben zselésítőpor

- chili és kókuszreszelék -értelemszerűen a chilis ill. a kókuszos lekvárokhoz

Elkészítése:

A sütőtököket meghámozzuk, a magját kikanalazzuk:

 Majd felkockázzuk. Szerintem ez eddig egyértelműen férfimunka! Ha mégis magunk végeznénk, a végén feltétlenül számoljuk meg az ujjainkat :D. Most a naranccsal, a citromlével és a vízzel együtt tegyük fel főni:

Kb. 1 órán át folyamatosan keverjük:

Ekkor több részletben leturmixoljuk, majd a cukorral és a zselésítővel újra felforraljuk. Külön fazekakban a chilivel ill. a kókusszal  átkeverjük és forrón tiszta üvegekbe töltjük. 5 perc fejre állítás után szárazdunsztban pihentetjük:

A végeredmény valami felséges ízkavalkád lett, nem az a hagyományos édes lekvár, hanem pikáns különlegesség. :D  Meg kell jegyeznem,hogy aki nem akar 1 órán át kevergetni, az előbb félig meg is sütheti a tököket, de akkor picit más ízű a végeredmény! 

Szerző: Bio-Ritmus  2010.10.13. 18:03 2 komment

Címkék: édes sütőtök citrom narancs kókusz gyömbér lekvár befőzés gasztroajándék

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr712369231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.10.13. 21:24:35

kipróbálom. Most csináltam sülttöklekvárt citrommal. Finom.
Szerinted itt nem lehetne az első főzést sütéssel helyettesíteni, mert egy órát állni akármi mellett nem nagy élvezet.

Bio-Ritmus 2010.10.14. 10:33:34

@miriamele: Dehogynem! Lehet úgy is, csak picit más lesz az íze! Én így jobban szeretem,de köszi a hozzászólást, bele fogom írni!