afonyas_chia_puding_copy.jpg

Rákattantam a pohárkrémekre. Egyrészt a "gyorsan valami finomat" kategória, másrészt pedig mindig van hozzá itthon minden.:D

Előző bejegyzésemnél már írtam a chia magról, ami valóban egy egészséges szuperélelmiszer. Igaz, nem olcsó, de nem kell belőle sok és-hasonlóan a konjak liszthez- sokáig eláll. Vettem belőle 10 dkg-t és már több hónapja használom.

Áfonyás-chia puding:

Hozzávalók:

- 1 banán

- kb. 1,5 dl kókusztej

- 2-3 evőkanál chia-mag

- 2-3 evőkanál cukormentes áfonya lekvár ( vagy mirelit áfonya és egy kis eritrit)

Elkészítése:

A chia magot kivéve a többi hozzávalót összeturmixoljuk (lehet botmixerrel is), majd belekeverjük a chia magot és legalább 20 percre állni hagyjuk. Ezután cuki kis tálakba kanalazzuk, tetejét díszíthetjük áfonya-szemekkel is :D

Hűtőben 1-2 óra állás jót tesz neki, de akár azonnal is fogyasztható :D

Szerző: Bio-Ritmus  2016.02.09. 13:55 Szólj hozzá!

Címkék: desszert chia mag Ch-csökkentett

chia_copy.jpg

Ismét egy gyors desszert recept jön, ami akár hétvégére is jó kis alternatíva. Nemkülönben igazi antioxidáns, a sütőtök, a  narancs és a chia mag is igazi szuperélelmiszer, főként ebben a vitaminszegény időszakban.

Sütőtök-chia puding:

Konkrét receptet nem is igazán tudok mondani: A lényeg, hogy az alsó réteghez a sütőtököt egy kis naranccsal és almával megpároltam, összeturmixoltam eritritollal, vaníliával és szegfűszeggel, végül a poharakba öntöttem.

Amíg hűlt, 3 evőkanál chia magot 2 dl sűrű kókusztejjel és 1 kanál eritrittel összekevertem, majd a kihűlt sütőtök tetejére kanalaztam.

Ennyi és már ehetjük is! Persze készíthetjük maradék sült sütőtökkel, egy kis gyömbérrel, fahéjjal, ki ahogy szereti! :D

 

Szerző: Bio-Ritmus  2016.02.05. 13:45 Szólj hozzá!

Címkék: sütőtök desszert kókusztej chia mag Ch-csökkentett

kenyer_copy.jpg

A legpuhább és legfinomabb szénhidrát-csökkentett, vagy ha úgy jobban tetszik paleo bagett receptjére leltem tegnap és hát azonnal ki is próbáltam. Szerencsére olyan, amiből akár este is lelkiismeret-furdalás nélkül ehetünk, sőt még a rozsos íz is érezhető rajta. 

Bár, ami igaz, inkább az a ronda és finom kategória, nehezen formázható és ebből egyenesen következik, hogy nehezen is fényképezhető... Ki kell tapasztalni, pontosan mennyi ideig is süssük, de azt gondolom, úgyis lesz még ismétlés :D

Szerző: Bio-Ritmus  2016.02.03. 10:31 Szólj hozzá!

Címkék: kenyér Ch-csökkentett

turos_copy.jpg

Itt az újév és új, szénhidrát-csökkentett termékeket is fogok mostantól posztolni. Ez az egyik legfinomabb sütemény,ami szeletenként kb. csak 5 gramm szénhidrátot tartalmaz. 

Szerző: Bio-Ritmus  2016.01.28. 16:00 Szólj hozzá!

Címkék: édes túró desszert Ch-csökkentett

viragszorp_copy.jpg

Ez valami fenomenálisan finom szörp lett, gondoltam, megosztom a receptjét veletek :D Úgy kezdődött, hogy kimentem a kertbe és láttam, rengeteg virág kinyílt az utóbbi napokban, kezdjünk velük valamit! Szeretem a májusi kertet, amikor minden virágba borul és ha másként nem, legalább az illatát és az ízét tegyük el télre! :D

Szedtem hozzá mindenféle ehető virágot, aztán egy kis narancsmentát és citromfüvet is. Külön készült egy adag, amihez nem tettem semmi édesítést, azt teaként megittam. Úgy is ízkavalkád volt ám :D 

Szerző: Bio-Ritmus  2015.05.19. 15:46 Szólj hozzá!

Címkék: befőzés szörp ehető virág

nyers_almat_copy.jpg

Előre mondom, ez volt az első nyers torta próbálkozásom, de egyben ki is jelenthetem,biztosan nem az utolsó. Annyira finom és egészséges is, ami azért valljuk be, ritkán jár egyedül. (Gondolnék itt most pl. a nutellára..:D )

A torta alapja diós-mazsolás verzióban készült, a töltelék fahéjas alma lett, a tetején a krém pedig gesztenyés ízvilágot ad, pedig gesztenye nincs is benne.

Szerző: Bio-Ritmus  2015.03.08. 11:24 Szólj hozzá!

Címkék: alma desszert nyers torta

nyerscsokipuding_480x360.jpg

Még mindig csoki. De igen, most egy még egészségesebb változatban, gyümölcsből és kakaóból készítve.Tudom, ebbe is bele lehet kötni, de nekem ez már totálisan megfelel. :D

Meg lehet bolondítani vaníliával, naranccsal, eperrel, ki mivel szeretné, de én most az alapváltozatot hoztam. Legjobb délután egy kis uzsonna helyett ezt elfogyasztani, utána egy jó kávé vagy egy koktél...és felfrissülve folytatódhat a hétvégi nagytakarítás vagy a kerti munka :D

Szerző: Bio-Ritmus  2014.04.01. 13:06 Szólj hozzá!

Címkék: egészség csoki desszert nyers

csoki1._480x360.jpg

Csokifüggők/rajongók figyelem! Itt látható az a csoki, ami amellett, hogy egészséges (liszt-cukor-tej-és tojásmentes, de akár lehet kakaómentes is!), még baromira finom is! :D

Az elkészítése maximum 10 perc,és bármikor ehetjük,ha az újévi egészséges életmód folyományaként mégis ránk tör az édesség utáni vágy. Ami-mint tudjuk-nagyon alattomosan pár hét alatt elveszi a kedvünket az egésztől.

Szerző: Bio-Ritmus  2014.01.14. 10:31 50 komment

Címkék: csoki desszert gasztroajándék

paprikalekvár_480x360.jpg

Most van szezonja még a paprikának, dugig vannak vele a kistermelői piacok, vásároljunk belőle jó sokat és süssünk paprikalekvárt! Persze, messze a legjobb, ha van egy kiskertünk, ahol saját magunk megtermeltük. :D

Fontos tudni erről a zöldségről, hogy rengeteg A, C és P vitamint, valamint alfa- és béta-karotint is tartalmaz. Természetesen leginkább nyersen fogyasszuk, de tegyünk el belőle minél többet télire is! 

Szerző: Bio-Ritmus  2013.09.22. 15:41 Szólj hozzá!

Címkék: zöldség paprika lekvár befőzés gasztroajándék

levszirup_480x360.jpg

Folytatódjon az ehető virág-mánia: Jöjjön most a nagy kedvencem, a levendula, s ebből is egy könnyen elkészíthető, ám annál sokrétűbben felhasználható édesség:a levendulaszirup.

Természetesen nem cukorral, hanem mézzel. Cukorkerülők nyírfacukorral vagy eritritollal is elkészíthetik. Ha elkészült, hónapokig biztosan eláll, bár biztonság kedvéért nem árt hűtőben tárolni.

Így bármikor elővehetjük, ha egy fagyit vagy egy pohárkrémet fel szeretnénk vele dobni, de azt gondolom egy pálinkát vagy egy jó pezsgőt sem rontana el..:D Majd beszámolok róla :D

Amúgy a levendula gyógyhatásairól már sokszor írtam, azt még megemlíteném, hogy a stresszoldó és nyugtató hatása mellett, ha túlzásba visszük a használatát, akkor inkább felpörget, mint nyugtat, így jó lesz vele vigyázni! (Terhes kismamáknak pedig egyáltalán nem ajánlott! )

Szerző: Bio-Ritmus  2013.07.02. 19:14 3 komment

Címkék: levendula befőzés gyógynövény szörp gasztroajándék

rózsazselé_480x360.jpg

Javában virágoznak a rózsabokrok, csak úgy ontják szebbnél szebb és illatos virágaikat. Tavaly már készítettem rózsalekvárt, dzsemet, szörpöt, kandírozott rózsaszirmot is, csak a zselé maradt el..

Pedig a rózsa, mint gyógynövény igazán nem elhanyagolható tulajdonságokkal bír. Többek között tele van E és C vitaminnal, jó hatással van a bőrre, a hajra, sejtmegújító, gyulladáscsökkentő és immunerősítő is egyben. Fiatalító hatást is tulajdonítanak neki :D

Szerző: Bio-Ritmus  2013.06.06. 10:26 Szólj hozzá!

Címkék: rózsa zselé befőzés gyógynövény gasztroajándék

eperbodza_480x360.jpg

Itt az idő, végre lehet szedni friss epret és még mindenhol virágzik a bodza is. Tegyük el együtt őket! Amúgy is jó dolog a gyümölcsöket ehető virágokkal párosítani, de ez a páros azt hiszem, az első 3-ban biztosan benne van nálam! :D

Az első momentum akkor az lenne, hogy szedjük le a kertünkben vagy keressünk a közelben egy jó kis eperföldet és kezdjünk el epret szedni! Ha ezt nem szeretnénk, legalább a közeli piacon szerezzük be hozzá a jó magyar epret, mert annak van igazán édes íze ehhez a lekvárhoz.

A második teendő a bodzaszedés, ezt nem tudjuk elkerülni, mert én még nem láttam bodzát áruló nénit egyik piacon sem...de ki tudja :D Na, ha ez mind megvan, neki is állhatunk!

Szerző: Bio-Ritmus  2013.05.31. 09:02 Szólj hozzá!

Címkék: eper lekvár befőzés gasztroajándék ehető virág

fenyőzselé_480x360.jpg

A magasabban fekvő erdőkben még mindig lehet fenyőrügyet találni. Hát szedjünk és tegyük el, jó lesz az még a kora-téli időszakban köhögés és egyéb felső légúti megbetegedések ellen.

Tavaly már készült nálam fenyőrügy-lekvár és szörp is, ennek a receptjét itt megtaláljátok, most akkor készítsünk belőle zselét! Egyébként a zselé ugyanúgy felhasználható, mint a lekvár, nekem most jobban érezhető volt a kellemesen fanyar fenyő-íz.

Szerző: Bio-Ritmus  2013.05.29. 16:19 Szólj hozzá!

mojitoszörp_480x360.jpg

Lehűlt a levegő...Na és? Attól még jó lehet a hétvégénk! Pláne, ha koktélok is lesznek.:D Például Mojito koktél..Hmmm :D  Bízzunk benne, de készítsük el hozzá a mojito szörpöt.

Szerző: Bio-Ritmus  2013.05.24. 11:48 Szólj hozzá!

Címkék: menta citrom befőzés citromfű szörp

cseresznyevirág2_480x360.jpg

A cseresznyefa szinte elsőként bontja a virágát tavasszal. Kis érdekesség, hogy ez Japánban az egyik legbecsesebb természeti jelenségnek számít, a virág pedig a szépség, a természetesség és a tisztaság szimbóluma is egyben. Akkor miért ne élvezhetnénk ezt az igazán értékes virágot kicsit tovább is? :D

Első kísérletként a cseresznyevirágból teát készítettem. Bár az íze jó volt, de a színe nem volt az igazi. Szerettem volna, hogy kicsit emlékeztessen a cseresznye színére...így adtam hozzá hibiszkuszt és voila! gyönyörű pirosas színt kaptam virágos-gyümölcsös illattal. Érdemes kipróbálni!

Szerző: Bio-Ritmus  2013.05.07. 12:40 5 komment

Címkék: befőzés szörp ehető virág VIRÁG

prov.1._480x360.jpg

Még nem nyílik a levendula virága, de már szemmel láthatóan megjelentek a friss új hajtások a bokrokon. Zöldül a kakukkfű, a citromfű már nagy hajtásokkal, a menta pedig -ha még csak picikkel is-, de büszkélkedhet. :D

Mindig is visszavágyom Provence-ba...:D  A levendula illata, az ébredő természet szépsége eszembe juttatja a dél-francia tájak sokszínűségét, bujaságát. Érzem a mediterrán ízeket és persze a helyi fűszereket. Az ízesen karakteres provence-i borokat is , naná! :D 

Na, majd egyedül álmodom tovább..Jöjjön most a legújabb kreálmány, amit erről a vidékről neveztem el:

Szerző: Bio-Ritmus  2013.05.03. 10:20 2 komment

Címkék: menta levendula befőzés gyógynövény citromfű szörp zöldfűszer gasztroajándék

rántottpitypang_480x360.jpg

Ha van a közeledben egy rét, ha van kedved egyet hajolgatni és ha van otthon pár tojás és némi liszt, nosza, ne tétlenkedj, alkosd meg a desszertet pitypangvirágból! :D

Nem is kell más hozzá, csak pár perc és egy kis kosár, amibe szedheted a virágokat. Olyan helyről érdemes szedni, ahol tudod, nem szennyezettek a pitypangok,mert a mosás ebben az esetben nem lehetséges. Fejenként 10-15 db virágra lesz szükség. (csak a virág kell, szár nélkül)

Szerző: Bio-Ritmus  2013.05.01. 15:00 Szólj hozzá!

Címkék: pitypang desszert

pitypangzselé1._480x360.jpg

A pitypang, más néven gyermekláncfű -azt gondolom- mindenki számára ismert, hisz' mostanság minden mezőn virít napsárga virága. Mivel levele és szára, valamint a gyökere is felhasználható méregtelenítésre, máj- és emésztési bántalmakra is, nyilván a virág is hasonló jó tulajdonságokkal bír. 

A leveléből készíthetünk salátát, a virágából pedig mézet, szörpöt és zselét is. Most én a pitypangmézet a nagy cukortartalom miatt kihagytam, így csak utóbbi kettő készült, hát nézzük sorban:

Szerző: Bio-Ritmus  2013.04.26. 19:33 Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: pitypang zselé befőzés szörp gasztroajándék ehető virág

ibolyacitromfű.jpg_480x360.jpg

Ibolya és ibolya mindenütt..Imádom! Gondoltam, akkor miért ne készülhetne ibolyás limonádé is? :D

A recept szinte nem is recept, de azért ideírom..

Szerző: Bio-Ritmus  2013.04.23. 11:24 Szólj hozzá!

Címkék: ital ibolya gyógynövény citromfű ehető virág

ibolyalekvár.jpg_480x360.jpg

Még mindig az ibolya van "terítéken" nálam.Rengeteg minden készülhet még belőle, hasonlóan a többi ehető virághoz. Sorban hozom is a recepteket, de előtte nézzük, mire is jó az ibolya:

Az ibolyavirág, mint gyógynövény hatásos torokproblémáknál, köhögés, fejfájás és egyéb fájdalmak esetén is. Már ezek miatt is érdemes most még szedni belőle és eltenni akár szárítva, akár feldolgozva a későbbi időkre, amikor már nem virágzik. Van a kertemben amúgy fehér ibolya is, az is rendelkezik ezekkel a hatásokkal, de a színe miatt most nem használtam fel.

Találtam még a mélyhűtőben hozzá tavalyról egy kevés áfonyát, most azzal párosítottam össze. Elmondhatom, nagyon jó párost alkotnak így együtt! :D

Szerző: Bio-Ritmus  2013.04.19. 15:24 Szólj hozzá!

Címkék: ibolya lekvár befőzés gasztroajándék ehető virág

ibolya1.jpg_480x360.jpg

Hurrá, végre itt a tavasz! Használjuk ismét a természet kincseit! Most először az ibolya nyílik az ehető virágok közül, aztán majd szépen sorban jön a többi is.

Vagyis a mai napra ibolyaszörp receptjét hoztam, hátha valaki még nem ismeri:

Szerző: Bio-Ritmus  2013.04.18. 15:37 Szólj hozzá!

Címkék: ibolya befőzés szörp gasztroajándék ehető virág

magtejföl.jpg_480x360.jpg

Szeretek kísérletezgetni, s íme újabb őrületem: a diótejföl. Mivel továbbra is igyekszem kerülni a tejtermékeket, emiatt kénytelen vagyok megtalálni legjobb alternatívájukat. Az alábbi is egy ilyen jól sikerült próbálkozás végeredménye. :D

Igazán nagyon egyszerű az elkészítése, viszont fontos, mint a magtejeknél is, hogy legyen egy jó erős turmixgépünk otthon! 

Szerző: Bio-Ritmus  2013.01.29. 12:25 4 komment

Címkék: dió tejföl tejhelyettesítő

zabtej.jpg_480x360.jpg

Mostanában egyre több ember lesz allergiás és egyre többen nem bírnak a tejtermékekkel sem. Erre kínálok most egy jó, otthon elkészíthető tej- és tejszín-helyettesítő megoldást. A receptre Nóra oldalán találtam, de természetesen másutt is találhatóak jó ötletek, de szerintem messzemenően ez a legjobb ! Köszi Nóra!

Szerző: Bio-Ritmus  2012.12.09. 12:33 Szólj hozzá!

Címkék: zab tejhelyettesítő

virágsó.jpg_480x360.jpg

Kedves ismerősöm, Vera hívta fel rá a figyelmem, hogy készítsek virágsót. Először nem tudtam értelmezni, hogy mit is, aztán utánajártam a témának. Kiderült,nyugaton már régóta nagy népszerűségnek örvend a különböző szárított virágokkal készült gyógyhatású és finom virágsó.

Nos, akkor ez kell nekem is! Nekiálltam és tényleg szuper! Javaslom, készítsétek el Ti is otthon, érdemes! A recept nem túl bonyolult. :D Ha van, lehet borsőrlőbe tölteni, ez esetben darabos sóval készüljön! Ha nincs ilyen otthon, akkor finomabb sóval keverjük az apróra őrölt virágokat!

Szerző: Bio-Ritmus  2012.10.12. 16:33 Szólj hozzá!

Címkék: VIRÁG

virágecet.jpg_480x360.jpg

A magamfajta befőzőmániásnak semmi sem jó: télen hatalmas fantázia kell, hogy találjunk befőzhető alapanyagot, most nyáron pedig tobzódunk bennük. Így hát azt sem tudom, merre nézzek, mivel folytassam, mert minden kincset meg akarok őrizni télre. 

Emiatt már a ház is igazán eklektikussá vált: itt-ott lógnak a szárított virágok, gyógynövények. Hatalmas befőttes üvegekben, saját almaecetben fürdőznek a kert gyümölcsei, káposztasavanyítóban készül az új almaecet. Már a fürdőszobában is levendula ejtőzik mindenütt..

Szerző: Bio-Ritmus  2012.07.25. 17:20 Szólj hozzá!

Címkék: gyümölcs ecet