csoki1._480x360.jpg

Csokifüggők/rajongók figyelem! Itt látható az a csoki, ami amellett, hogy egészséges (liszt-cukor-tej-és tojásmentes, de akár lehet kakaómentes is!), még baromira finom is! :D

Az elkészítése maximum 10 perc,és bármikor ehetjük,ha az újévi egészséges életmód folyományaként mégis ránk tör az édesség utáni vágy. Ami-mint tudjuk-nagyon alattomosan pár hét alatt elveszi a kedvünket az egésztől.

A recept sajna nem az én érdemem (bár picit módosítottam rajta és persze dupla adaggal kezdtem :D ), Pocak Panna oldalán találtam rá. Így utólag is nagyon köszönöm neki! 

Az alábbi mennyiségből egy vastag, vagy 2 vékony táblányi csokoládé készülhet.

Házi csoki:


Hozzávalók:


-10 dkg kókuszzsír

-10 dkg jó minőségű kakaópor/karobpor

-8 dkg eritritol/nyírfacukor/ esetleg méz

-vaníliakivonat/vanília aroma

-3-4 kanál kókusztej 

-díszítéshez:dió, aszalt gyümölcs,mandula...kinek mi :D

Elkészítés:


A kókuszzsírt olvasszuk fel. Mivel 24 fokon olvad, elég a jó meleg radiátor mellé tenni néhány órára. Keverjük hozzá az édesítőt, a vaníliát és a kakaóport, majd lassan gépi habverővel keverjük.

Közben annyi kókusztejet tegyünk hozzá, amennyi ahhoz szükséges, hogy jól el tudjuk vegyíteni. Nekem ez kb. 4 evőkanálnyi mennyiség volt.

Bármilyen téglalap alakú formát, lehet akár műanyag is, béleljünk ki sütőpapírral (szilikonforma esetén ez elmaradhat :D ) és öntsük bele a masszát. Nyomkodjuk bele a díszítésre szánt aszalt gyümölcsöket és magokat, majd mehet is a hűtőbe. 

Talán 20 perc sem kell és a végeredmény egy selymesen lágy és isteni finom, olvadós csokoládé.  Legjobban a trüffelre emlékeztet az íze, és tényleg elég belőle egy-két kocka, mert töményen csokis! :D Próbáljátok ki, érdemes! (A hűtés során a tetején kiválhat a kókuszzsír/tej, de ez az élvezeti értékét nem rontja!)

Szerző: Bio-Ritmus  2014.01.14. 10:31 50 komment

Címkék: csoki desszert gasztroajándék

A bejegyzés trackback címe:

http://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr595757603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

jet set 2014.01.14. 22:19:11

Édesítőszerrel kakaó nélkül marha finom lehet.

fagzal 2014.01.15. 03:52:10

Hát ez így olyan 1200-1400 kcal...

Beer Monster 2014.01.15. 04:52:00

A kókuszzsír az nem 100% telített zsír?

Beer Monster 2014.01.15. 05:00:10

"Összetétele [forrásszöveg szerkesztése]
92%-ban telített zsírsavakból áll."
hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B3kuszolaj

szappannak már kiváló, no de megenni

Zincsilla 2014.01.15. 05:53:35

A telített zsíroknak csak cukorral és/vagy finomított szénhidrátokkal fogyasztva van rossz hatása a testünkre. Sajnos sokan még mindig a zsírokat hiszik bünösnek, holott a cukrok azok. Persz senki nem mondja, hogy ebböl az energiabombából sokat kell egyszerre enni, de mindenképpen egészségesebb, mint bármelyik boltban kapható társa.

Bio-Ritmus 2014.01.15. 08:56:56

@fagzal: Nem azt állítottam, hogy ezzel kell fogyókúrázni, hanem hogy például a paleo diétába belefér. Nyilván önmérséklet, és bár elég nehéz, nem egyszerre kell az összeset megenni :D

Prostatikus Vogon Jeltz 2014.01.15. 09:00:44

@Beer Monster: "A szénlánc hossza alapján is különbséget kell tenni a zsírok között. A kókuszzsír egy közepes szénláncú zsiradék, tehát sok MCT zsírsavat tartalmaz. Ezeknek a zsírsavaknak pedig számos jó tulajdonságuk van."
Ebben benne vannak azok a kulcsszavak, amik segítenek a további tájékozódásban, ha még csak addig jutottál, hogy a telített zsírsav a sátántól való.

Mária 2014.01.15. 09:39:15

@Zincsilla:

Mitől egészségesebb, mint a bolti csoki?

Attól, hogy a kakaóvaj helyett kókuszzsír van benne?

Vagy attól, hogy házilag kotyvasztották, hangsúlyozva, hogy nincs benne cukor, és elhallgatva, hogy azt a bolti étcsokiba se rakják?

Muhaha...

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.01.15. 09:48:55

Egészséges lenne a kókuszzsír? Kakaómentes csoki? Furcsa elképzelések!

Egyébként a minőségi csokiban nincs semmilyen növényi zsíradék a kakaóvajon kívül. És természetesen liszt-tej-és tojásmentes az igazi csokoládé is, legfeljebb egy kevés cukor van benne :)

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.01.15. 09:50:10

@Mária: A bolti étcsokiban is van cukor, mivel a csoki összetétele kakaóvaj, cukor és vanília.

Emmanuel Goldstein 2014.01.15. 09:51:04

ennyi huncut formában összeállított szénhidrát meg zsír csak finom lehet, de, h nem egészségesebb bármi másnál azonos mennyiségben fogyasztva, az is hótziher :)

Bio-Ritmus 2014.01.15. 09:53:05

@Mária: A legtöbb bolti étcsoki tartalmaz cukrot, emulgeálószert,aromákat, szója-lecitint, étkezési savat, citromsavat- ezt amúgy egy nem túl olcsó 70%-os csoki hátoldaláról találtam. Szóval talán emiatt egészségesebb, hogy ezek a dolgok nincsenek benne :D

Mária 2014.01.15. 09:58:15

@Bio-Ritmus:

És megvetted?

Én 70%-osnak mondott minőségi csokit már a százforintos bolt polcán is láttam, nagyon ócsó volt :)

Emmanuel Goldstein 2014.01.15. 10:04:10

@Mária: jaja, csokifüggő. monnyuk eccer ettem ojjat, amibe explicite nem raktak cukrot, na az ehetetlen volt.
@Bio-Ritmus: ezekkel az összetevőkkel amúgy mennyivel van több baj, mint az afrikából vashordókban idecipelt pálmaolajjal meg a franctuggya honnan való szentjánoskenyérmag őrleménnyel?

Mária 2014.01.15. 10:18:15

@Emmanuel Goldstein:
@Bio-Ritmus:

Az Élelmiszerkönyv szerint:

3. Csokoládé (étcsokoládé)

a) Olyan termék, amely kakaótermékekből és cukrokból készül, kielégíti a b) pontban foglaltakat, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó szárazanyag.

Innen:

www.omgk.hu/Mekv/1/13200036.pdf

Amiben szójalecitin, aromaanyag, egyebek vannak - az nem klasszikus csokoládé.

Cukrok =/= hozzáadott kristálycukor, vagy más, divatos édesítő vacak.

A szentjánoskenyérfa terméséből őrölt karobporos szart meg egye meg csoki helyett a kedves posztoló :)

Mária 2014.01.15. 10:20:48

A posztban a recept egyébként nem is csokira, hanem a hagyományos, "minyonosítás" előtti kugler receptjére hasonlít nagyon.

Emmanuel Goldstein 2014.01.15. 10:38:21

@Bio-Ritmus: monnyuk azt sztem senki nem vonta kétségbe, h ez finom, csak az egészségesebb kitétellel vitatkoztunk:)
erdélyben amúgy ettem hasonló huncutságot, az tej- meg kakóporból volt, lelkiismeretesebb cukrászdákban vajjal keverve, illetve magokkal megszórva

Szociknak vége 2014.01.15. 12:39:00

'Itt látható az a csoki, ami amellett, hogy egészséges (liszt-cukor-tej-és tojásmentes, de akár lehet kakaómentes is!)'

Húbazz az emberiség 200.000 éve után most derül ki hogy a liszt meg a cukor meg a tej , meg a tojás tulajdonképp méreg!

LOL

_B_ 2014.01.15. 12:40:36

Persze kókuszzsír meg egészség. Ez ugyanolyan aljas marketing szöveg, mint az "egyél szóját, az egészségesebb, mint a hús". Mindig azt fogják nyomni, amin nagyobb a haszon.
Ultimate üzlet mindig az ipari hulladékot eladni.
Én sem dobnám ki a kókuszolajat, ha kókuszreszeléket előállító üzemem lenne. Megveszik a népek 2000-ér kilóját :)

Én úgy látom, a margarin, kókuszzsír, meg minden szintetizált zsiradék igazából a vajat és az állati zsírt hivatott kiváltani, szigorúan üzleti szempontból.

Ha "egészségesen" akarsz élni földhözvágsz egy kókuszdiót aztán kibelezed és megeszed. Nem kell a kisajtolt, hidrogénezett, egyéb kezeléseknek alávetett változatára ezreket költeni.

Szociknak vége 2014.01.15. 12:41:51

@Bio-Ritmus: @Mária:

Ha szerintetek egy csoki minősége attól függ, hogy hány % kakaót tertalmaz, akkor van még hova fejlődnötök a témában.

Szociknak vége 2014.01.15. 12:44:33

@_B_: Ez olyan dolog mint a nádcukor. Nálunk 5x drágább és azt mondják milyen egészséges.

Ott ahol a csapból is a nádcukor folyik, Kínában mondjuk, a répacukor 5x drágább és azt mondják milyen egészséges, meg milyen menő. Nagy lószart, jó eséllyel viszont túltárolt punnyadt szar.

Beer Monster 2014.01.15. 12:51:23

Lehet itt rám haragudni egy idevágó kérdés miatt, de nem nekem ártasz vele, hanem akivel burkoltan elhiteted, hogy telített MCT zsírokat nyugodtan fogyaszthat akár mintha azokban nem lenne hosszú szénláncú zsírsav, akár anélkül, hogy a telített zsírsavak hatással lennének rá. Viszont a "zincsilla" hozzászólását célszerű lenne törölni, mivel ott nem is hangsúlybeli kérdések vannak, hanem egész egyszerűen hamis, és ha valakit rávesz, hogy ez alapján az 'irányelv' alapján táplálkozzon, az komolyan veszélyzteti magát.

Beer Monster 2014.01.15. 12:55:51

@Brúsz Pringstein: "LOL "

Lassan a humorizálással. A liszt néhány ezer éve szerepel a táplálkozásban, a fehérliszt pedig néhány száz éve. A II. típusú diabetes megbetegedések jelentős részének kiváltó oka.

Beer Monster 2014.01.15. 12:57:22

@Brúsz Pringstein:
(Egyetlen szakember sem mondja azt.)

Szociknak vége 2014.01.15. 13:01:50

@Beer Monster: 'A II. típusú diabetes megbetegedések jelentős részének kiváltó oka.'

- a túlfogyasztása, és így van ez mindennel. Mellesleg a fehér lisztfogyasztás óta 2x annyi ideig élünk, naná hogy betegebben, nincs taigetosz se.

Mit nem mond szakember?

Beer Monster 2014.01.15. 13:07:01

@Brúsz Pringstein: "Mit nem mond szakember?"

Azt, hogy a répacukor vagy a nádcukor (ami egyébként ugyanannak az anyagnak a szinoním neve) egészséges lenne.

Szociknak vége 2014.01.15. 13:14:11

@Beer Monster: A cukor szintén nem egészségtelen, senki sem álljthatja ezt felelősségteljesen.

Nem kell kétpofára zabálni, azt máris nem egészségtelen. Ha a méz lenne olcsó és azt zabálná a paraszt, akkor az lenne egészségtelen.

De rövid hatásos hívószavakkal meg démonokkal könnyebb eladni valamit vagy választást nyerni mint megpróbálni megérteni a dógokat.

Beer Monster 2014.01.15. 13:20:01

@Brúsz Pringstein:
"a túlfogyasztása, és így van ez mindennel"

Kevered. Ez nagyon rossz szemlélet. Eltérő hatású anyagok fordulnak elő a táplálékban, és van amikkel így van, van közöttük, amikkel nem így van. A telített zsírok például abba a csoportba esnek, amikre ez nem érvényes, azok kis mennyiségben is ártanak, így ezt nem lehet "túlfogyasztani". Kb 20 g/d fölött már komoly kárt tesz az emberben.
Valaki említette a hidrogénezett zsírokat, pedig azt nem lehet egy kategóriában említeni ezekkel az összetevőkkel, egy mérgező komponens tartalmuk miatt, a jelentős krónikus hatás már 1-2 g/d fölött jelentkezik. De az is olyan anyag, ami már napi 0,1 g mennyiségben is ártalmas.

A cukor a másik csoportba tartozik, néhány dekáig ártalmatlan, és ez csak nagy mennyiségben válik károssá.

Szociknak vége 2014.01.15. 13:31:50

@Beer Monster: Mi az hogy /d?

Elmondom hogy csinálom: Az egészségemet arra bízom hogy mit kívánok. Évente 2x-3x mondjuk véres hurkát, májas hurkával meg sült kolbásszal, fél kiló kenyérrel meg liter kólával lefojtva.

Aztán akkor egy darabig nem kívánom. Igy is szép vagyok mint egy görög isten, és soha nem vagyok beteg, de nem várom el hogy ez 90 évesen is így legyen.

Beer Monster 2014.01.15. 13:53:23

@Brúsz Pringstein:
A "d" a die rövidítése a napot jelöli, úgy mint 24 óra.

Kulturálisan rossz háttér miatt nem egészséges azt fogyasztani, amit kíván valaki. Senki nem enné ezeket az élelmiszereket, ha gyerekként nem ezt szokta volna meg. A természetellenes táplálék olyan anyagokban gazdag, ami a természetes táplálékból akár hiányzik, akár sokkal kisebb mennyiségben szoktunk hozzá. Tulajdonképpen kólát, kenyeret meg kolbászt nem is kéne egyáltalán hogy kívánjuk. Meglehetősen szerencsés vagy, ha csak évente egyszer találkozol ezekkel a dolgokkal.

Emmanuel Goldstein 2014.01.15. 15:03:14

@Beer Monster: simán megeshet, én leginkább zsírban sütök, az naygrészt egészséges, csak a disznóra ártalmas :)

Beer Monster 2014.01.15. 15:10:37

@Emmanuel Goldstein: De még mennyire!

Burokban nőttél fel talán, vagy honnét gondoltad azt, hogy a zsír egészséges?
Értem amúgy a viccet, csak az első fele komolynak tűnt.

Emmanuel Goldstein 2014.01.15. 15:21:09

@Beer Monster: hát, őszintén szólva, azt hallottam, az energiabevitel 30% zsírból köll legyen az egészséges táplálkozásnál, abból lesz a hormon, a szervezet unalmából ezt farigcsája át cukorrá, zsírsavvá, mittomén mivé még. szal nem hegyezném ki arra, mi jó meg mi nem, disznót eszünk évszázadok óta, bár az utóbbi időben valahogy egyre többet
És ez alegtöbb más táplálékra igaz.
meg itt van az élemiszeripar, aminek fixa ideája, h ő olcsón jót és sokat, sőt még többet, pedighátugye.. mindenesetre én nem szeretném, mint dédnagyanyám ükapja, heti 7 napon túrni a földet, h egy szűk esztendőben csak úgy éhenhaljak.

Nick-Name 2014.01.15. 17:42:35

Had szóljak én is bele ebbe a szénhidrát-zsír vitába!

1. A Xilit (nyírfacukor) is szénhidrát, csak a felszívódása (GI értéke alacsony: 12) lassú és nem gyors mint a cukoré (GI: 68), ezért a vércukorszintre viszonylag lassan van hatással, tehát nem indít be hirtelen sok inzulin termelést, ami aztán sok esetben éhséget okoz amire az illető evéssel kompenzál.

2. Tudtommal a szervezet a zsírt nem raktározza (epések ezt elég jól tudják), hanem ha sok a szénhidrát bevitel, akkor a felesleget zsírrá alakítja és ebben a formában raktározza rosszabb napokra. Akinél sosincs rosszabb nap, annál jön az elhízás.

Sok helyen, recepten látom, hogy nincs benne cukor ezért az milyen jó! NEM BIZTOS HOGY AZ MINDIG JÓ! A liszt éppolyan szénhidrát mint a cukor, csak 10 dkg lisztben picivel kevesebb van, mint 10 dkg cukorban. Sok édesítő(fruktóz, glukóz, stb) éppen úgy tartalmaznak szénhidrátot mint a cukor, csak szintén valamivel kevesebbet. Amiben abszolút nincs szénhidrát és nics hatással a vércukorszintre, azok a tablttás édesítők (Süssina, stb) és a Stevia, ami sajnos igen drága. Sok gyártó a régi fruktózós édesítő porát csomagolja zöld dobozba és ad neki Ste... és ...via neveket, de semmi közük nins a Steviához. Annyit érdemes tudni, hogy a tablettás (ciklamát) édesítők hőre teljesen lebomlanak, valamint tejes közegben kicsapódnak, ezért főzésre alkalmatlanok. Viszont ha megfőzünk egy ételt (pl gyümölcsleves) és azt utólag már langyos állapotban édesítjuk úgy, hogy az édesítőket fél deci vízben feloldjuk és úgy tesszük tejes közgbe, már semmi problémánk nem lesz. Persze az, hogy mennyire jók vagy rosszak ezek az édesítők, az már egy másik mese!

qwertzu 2014.01.15. 18:24:48

@Mária: Szójalecitin nélküli csokoládét venni kb. lehetetlen.

Elit csokoládémanufaktúrák foglalkoznak ilyennel.

Reggie 2014.01.15. 21:28:57

A cikkben szereplo trutyi nem csokolade, legfeljebb "kakaos massza", de szivem szerint csak az "elelmiszer jellegu keszitmeny"-t engednem rairni.

Beer Monster 2014.01.16. 05:52:40

@Emmanuel Goldstein:
Na de ez nem a disznózsír. A "zsír" szó kétfélét jelent, mást a konyhában, és mást a kémiában. Az energiabevitel kb harmada valóban célszerű, ha zsírból áll. Ide tartoznak az olajok is meg még néhány anyag, a hormonok egy része is. De vannak egészségtelen zsírok: emlős állatok és madarak zsiradéka, pl disznózsír, tejzsír, ezeknek nagy a telített zsírsav-tartalma.

Az egészséges zsírok a magokban, halakban (főleg tengeri halakban), többé-kevésbé olivaolajban és napraforgóolajban vannak. Ezekből kell(ene) állnia a zsírbevitelnek, nem pedig disznózsírból.

A harmadik kategória a margarinokban lévő hidrogénezett zsír, ezek még a telített zsírnál is sokkal ártalmasabbak.

Emmanuel Goldstein 2014.01.16. 09:01:59

@Beer Monster: szerintem a mai civilizált ember legnagyobb problémája, h a normális táplálék- és mozgásigénye erősen eltér a tényleges életmódjától aztán az is lehet, mindkettőnknek igaza van, meg van még pár dolog ami eszünkbe se jutna :)

_B_ 2014.01.16. 12:17:01

@Beer Monster: Te honnan szeded ezt a sok hülyeséget? Amit az interneten látsz azt mindig elhiszed? Az általad "egészséges" zsírnak nevezett olajokból dédanyáinknak nem nagyon jutott, se tengeri hal, se olivaolaj. Ellenben tolták a háztáji zsírt amiben volt bőven disznózsír is. És aki túlélte a háborúkat tovább élt/él mint mi fogunk. Szerintem a mostani 20-30-40 évesek rákjának okát ne a disznózsírban keresd.

Beer Monster 2014.01.16. 22:35:30

@_B_:

Ma is jönnek még mindig a különböző e-mail értesítések, rém unalmas már ez a téma, mindent háromszor elmondani. Egy, hogy felesleges ide irogatni, mert a szerzőt eleve nem érdekli, nem követi, az ostobaságok ugyanúgy olvashatók, kettő az általad kifogásolt kérdések a fiziológia és biokémia 4 évtizedes mainstream ténybeli ismeretanyaga. Gondolom, hogy ilyesmit nem irogat valaki heccből, ha valóban komolyan veszed magad, és ha valóban segítséget kérsz (na de milyen hangnemben - a fiaddal se beszélj így, vagy ne csodálkozz, ha visszakapod), akkor ezek alapján a keresőszavak alapján tudsz tájékozódni legegyszerűbben itt

scholar.google.hu/scholar?q=fatty+acids+health+effects&btnG=&hl=en&as_sdt=0%2C5
www.scirus.com/srsapp/search?q=fatty+acids+health+effects&t=all&sort=0&g=s
www.refseek.com/search?q=saturated+fatty+acids+healt+effects
top25.sciencedirect.com/subject/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/3/journal/food-bioscience/22124292/archive/47/

keresőszavak:
saturated fatty acids pork fat
oleic acid olive oil
omega-6 sunflower oil
omega-3 marine fish
essential fatty acids marine fish oilseeds
trans fatty acids margarine

Tisztelt fórumtárs, minden forrást megkaptál, nincs miért tovább sírni.

Bio-Ritmus 2014.01.17. 20:16:49

Köszönöm szépen az építő és nem építő jellegű hozzászólásokat.Nem vagyok táplálkozási szakértő, csak van egy kis étel-intoleranciám, ami miatt egy tej- és cukormentes csokoládét akartam készíteni, ami nem mellesleg finom is...úgy gondolom, ez sikerült. Természetesen van véleményem a témáról, de nem kívántam a- néhol értelmetlen és véget nem érő- vitákba bekapcsolódni. Szerintem mindenki döntse el,mi az egészséges számára és mi nem! Ritmus vagyok és csokoholista :D

Beer Monster 2014.03.06. 21:18:05

@Bio-Ritmus:
Na hiszen ez azért nem így működik, az egészség nem választás kérdése.

Ha a kókuszzsírra írod, hogy egészséges, az olyan körülbelül, mintha a szalonnára írnád, nyilván sokakban megállna az ütő, ezen kár meglepődni. Kicsit rosszabb a helyzet, hogy ennek a telítettzsír-tartalma még csak nem is annyira közismert, mivel növényolaj.
(a tej és tojásmentességnek sincsen különösebben sok köze az egészségeshez)

Beer Monster 2014.03.06. 21:23:20

Ha elő tudsz állítani más növényi olajokból csokoládé(szerűséget), annak már lehet az egészséghez valami köze. "Csokoládét" nyilván nem, mert az kakaóvajból készül. Szűz olajokkal esetleg sikerülhet. Ahogy elnéztem a blogot, motivációban itt nincsen hiány az újításra. Az a gond, hogy pont a telített zsírok jelenléte miatt olvadoznak bármilyen olajok is csak szobahőmésréklet fölött, és tudnak a szekrényben szilárdak maradni, ezért az egészséges csoki érzésem szerint fából vaskarika. Az olivaolaj valahol 10-15 fok környékén olvad, afféle "hűtőszekrényes csoki" talán válhat belőle telített zsíroktól mentesen.

Bio-Ritmus 2014.03.07. 10:05:10

@Beer Monster: Természetesen egyetértek veled, rajta vagyok a mogyoró- ill. dióolajjal készült "csoki" gyártásán is... Háát, majd meglátjuk, mi lesz belőle! :D

hafez 2014.04.15. 15:50:27

Hát azért érdemes végigfutni a kommenteken, mert ennyi fölényeskedő álokoskodást és cinikus beszólást egy helyen csak a politikai blogbejegyzések alatt lehet olvasni. Drága magyarjaim, ez csak egy csokirecept, és senki nem akar arra kényszeríteni, hogy 4 évig ezt egyétek nap mint nap, szóval lazuljatok be egy kicsit.
Amúgy, ha már a tényeknél tartunk, a kókuszolaj valóban 91% telített zsírt tartalmaz, de ettől még nem lehet egyértelműen rámondani, hogy egészségtelen. Teljesen más természetűek például a kókuszolajban levő telített zsírsavak, mint a disznózsírban találhatók.
Az okosoknak, akik a kakaóvajról beszélnek, csak annyit, hogy egyrészt abban is van bőven telített zsírsav, ha nem is annyi, mint a kókuszzsírban, másrészt sokkal nehezebb beszerezni és nagyságrendekkel drágább is.
Szóval ha szeretitek a csokit, próbáljátok ki a receptet, ha nem, akkor meg húzzatok a viharba, ha csak a mások gyalázására és kritizálására telik a szellemi teljesítményetekből.

tapci 2014.04.29. 19:37:30

Megcsináltam.Finom.Kapjátok be!(mármint a csokit:-)A többiben egyetértek hafezzel

Beer Monster 2014.06.22. 18:25:38

@Bio-Ritmus: "rajta vagyok a mogyoró- ill. dióolajjal készült "csoki" gyártásán is"

Hamarosan eljutunk a kakaóvajjal készült csokihoz, az lenne csak a felfedezés... ;)

Kata Vagyóczki 2016.10.15. 17:46:28

@Mária: Tökéletesen egyet értek hafez -zel!!! Ezért tartunk itt! Köpködjétek, gyalázzátok egymást egy recept kapcsán is! Hajrá magyarok!!