A magasabban fekvő erdőkben még mindig lehet fenyőrügyet találni. Hát szedjünk és tegyük el, jó lesz az még a kora-téli időszakban köhögés és egyéb felső légúti megbetegedések ellen.
Tavaly már készült nálam fenyőrügy-lekvár és szörp is, ennek a receptjét itt megtaláljátok, most akkor készítsünk belőle zselét! Egyébként a zselé ugyanúgy felhasználható, mint a lekvár, nekem most jobban érezhető volt a kellemesen fanyar fenyő-íz.
Jöjjön a recept!
Fenyőrügy-zselé:
Hozzávalók:
- kb. 1 liternyi fenyőrügy
- kb. 1 liter víz
- 2-3 db citrom
- fél kg cukor/nyírfacukor/méz..
- zselésítő (agar-agar vagy zseléfix)
Elkészítése:
A fenyőrügyet a vízzel együtt felforraljuk, majd egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap leszűrjük és sorban hozzáadjuk a többi hozzávalót: cukrot, citromlevet és végül a zselésítőt. Addig főzzük, amíg a cukor biztosan elolvadt, majd forrón üvegekbe merjük.
Gyönyörű színe és érdekesen gyantás, talán leginkább a ginre emlékeztető íze lett. Állítólag minden fenyőfajnak más és más íze van, jó lenne kísérletezgetni mindegyikkel! :D