prov.1._480x360.jpg

Még nem nyílik a levendula virága, de már szemmel láthatóan megjelentek a friss új hajtások a bokrokon. Zöldül a kakukkfű, a citromfű már nagy hajtásokkal, a menta pedig -ha még csak picikkel is-, de büszkélkedhet. :D

Mindig is visszavágyom Provence-ba...:D  A levendula illata, az ébredő természet szépsége eszembe juttatja a dél-francia tájak sokszínűségét, bujaságát. Érzem a mediterrán ízeket és persze a helyi fűszereket. Az ízesen karakteres provence-i borokat is , naná! :D 

Na, majd egyedül álmodom tovább..Jöjjön most a legújabb kreálmány, amit erről a vidékről neveztem el:

Provence-i szirup:

Hozzávalók:

- 1 nagy csokorra való zöldfűszer (menta, citromfű, levendula, kakukkfű, zsálya....esetleg rozmaring..)

- kb. fél-1 liter víz (amennyi pont ellepi)

- fél kg cukor/nyírfacukor , esetleg méz

- 2 citrom

Elkészítése:

prov2._480x360.jpg

A fűszereket a vízzel feltesszük melegedni, nem forraljuk, csak kb. 15-20 percig főzzük. Lefedve min. fél-1 órát állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Hozzáadjuk a cukrot vagy cukorhelyettesítőt (ha mézet használunk, azt csak a végén adjuk hozzá!) és picit összefőzzük, amíg a cukor teljesen feloldódik benne és az ízek jól összeérnek.Jöhet a citromlé is bele.

Forrón üvegbe töltjük, majd behűtve kínáljuk. Készülhet belőle limonádé, de csorgathatjuk fagyi vagy pohárkrém tetejére is. (Ha jó sokáig főztük, akkor kihűlés után sűrű szirup készült belőle, ha kevesebb ideig, akkor kicsit hígabb maradt.)

Szerző: Bio-Ritmus  2013.05.03. 10:20 2 komment

Címkék: menta levendula befőzés gyógynövény citromfű szörp zöldfűszer gasztroajándék

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr145263479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Itality 2016.02.25. 11:31:56

ez kb mennyi ideig áll el, vagy ha tartósítani szeretném, akkor inkább citromsavat tegyek bele?

Bio-Ritmus 2016.02.25. 17:54:59

@Itality: szerintem ha hűtőben tartod, több hétig is eláll, ha forrón palackozod és dunsztolod, akkor pedig még tovább.A citromsav is jó ötlet lehet tartósítás miatt :)
süti beállítások módosítása