A tegnapi napsütés után ma kissé ködös reggellel köszönt ránk a január. Ezért most egy gyümölcsös sütit hoztam, ami más okból is hasznos lehet. Gondolom, sokan vagyunk vele úgy, hogy próbáljuk hasznosítani az ünnepek után megmaradt alapanyagokat, mert ételt kidobni, ugye nem jó!! (Nagymamám is mindig ezt mondta, így természetesen a recept is tőle származik.) Hát nekem rengeteg tojásfehérje halmozódott fel a hűtőben, ezért ennek egyik felhasználására készült ez a gyümölcskenyér.

Mellesleg, ha valaki nem tudná, a tojásfehérje le is fagyasztható és bármikor előkapható akár Eszterházi tortához, akár macaronhoz, vagy madártejnél dupla habhoz... Be is zacskózhatóak pl. párosával, ahogy Nigella elegánsan megmutatta ezt nekünk. (Bár a poharak alján megmaradt bort összeönteni és azt is fagyasztani...ezt inkább meghagynám neki!)

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a gyümölcskenyér még decemberben készült, de annyira jól bírja, hogy minimum 2 hét múlva is olyan, mintha tegnap készült volna. Friss és gyümölcsös! Ha valaki úgy jobban kedveli, bevonhatja a végén csokival, vagy cukormázzal, nálam ez most elmaradt.

Gyümölcskenyér:

Egy őzgerinc-formához:

Hozzávalók:

- 5 tojásfehérje

- csipet só és pár csepp ecet vagy citromlé, hogy könnyebben felverjük

- 15 dkg cukor

- kb. 25 dkg aszalt gyümölcs (kandírozott narancshéj- vagy befőtt, aszalt szilva, barack, cseresznye, füge, mazsola, magvak.. , esetleg reszelt narancs- és citromhéj v. aroma)

- 15 dkg liszt

- pár kanál rum vagy brandy

Elkészítése:

A tojásfehérjéből kemény habot verünk a sóval és a citromlével. Apránként hozzáadjuk a cukrot, a lisztbe forgatott aszalt gyümölcsöket és magvakat. Óvatosan elvegyítjük a liszttel és a rummal, majd kivajazott-lisztezett formába öntjük.

180 fokon kb. 45 percig sütjük. Ha kihűlt, csomagoljuk folpackba és száraz, hűvös helyen tároljuk! Csak fogyasztás előtt vágjuk fel! Ugye, nem bonyolult? :D

Szerző: Bio-Ritmus  2011.01.05. 18:21 2 komment

Címkék: gyümölcs kalács

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr212563177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Foodafok 2011.01.12. 18:16:58

Gyümölcskenyér minden mennyiségben jöhet. A képen látható csodáról, eszembe jut az első találkozás a nagy Ő-vel. Meglátni és megszeretni.

Bio-Ritmus 2011.01.13. 11:25:43

@Usubu: Érdekes asszociáció... De valóban szeretjük mi is és könnyű elkészíteni is!
süti beállítások módosítása