Ahogy az újév első perceiben már megmondták, a "Ne fogadkozzunk, dolgozzunk" szellemében cselekszem, így rögtön egy jó kis desszerttel nyitom a 2011-es évet! Jobban ezt most nem fejteném ki, ugyanis nem törekszem sem politikusi, sem pedig politológusi babérokra! (hallottam ám a sóhajt! :D)  Amúgy meg már meg is írtam, hogy elvből nem fogadok meg semmit újévkor, így hát maradhatok eme nyugalmasabb vizeken, azaz egy jó kis uncsi január-eleji napra való édességet ajánlanék kedves olvasóim figyelmébe.

Nálunk ennek a kezdetektől nagy sikere van, mert mindkét leánykám nagyon szereti, mégis mindig egyenlő arányban fogyasztják. Nincs vita azon, kié az utolsó desszertes pohárnyi madártej, mert egyikük a habot, másikuk pedig a vanília-mártást imádja! :D  Na, ez ám a mázli, kérem szépen! :D  

A recept egyébként anyukámtól származik,s bár mi az alap-madártejet kedveljük, de ő hozzátette, feltétlenül írjam meg, lehet ám készíteni karamell-vagy egyéb mártással is, csokival, likőrrel vagy eperrel dúsítva, avagy a hab tetejére csurgatva bármilyen finomsággal! Szóval én most az eredeti receptet írom le:

Madártej:

Hozzávalók:

- 1,5 liter tej

- 5 tojás

- 10-15 dkg világos nádcukor/cukor

- fél rúd vanilia vagy 1 kk. vanília-por/aroma

- 1 ek. liszt

Elkészítése:

A tejet egy nagyobb fazékban feltesszük forrni. Közben a tojásokat különválasztjuk. A fehérjéből pár csepp ecettel vagy citromlével és 2-3 kanál cukorral kemény habot verünk. A lassan fővő tejbe a habból kanálnyi galuskákat szaggatunk és mindkét oldalán főzzük 1-2 percig. (Közben a hab kissé megnő, ne egymás mellé pakoljuk! ) 

Ekkor szűrőlapáttal egy szűrőre kiszedjük.Ha az összes habot megfőztük, akkor a tojások sárgáját a cukorral, a vaníliával, majd a liszttel habosra keverjük és lassan hozzáadunk a meleg tejből. Ha jól elkeveredett, beleöntjük a még mindig lassan fővő tejbe és sűrűre felfőzzük. Kész is! Desszertes poharakba kanalazzuk, rátesszük a hab-galuskákat és tálalás előtt hűtőbe rakjuk! (Ott 1-2 napig eláll.) 

Ez az édesség jó szolgálatot tehet maradék tojásfehérje felhasználásához is, mert nem baj, ha kicsivel több habgaluska kerül a vanília-mártás tetejére! Azért ezt a politológusi karriert még meggondolom.. :DDD (Csak a keretes szerkezet kedvéért..)

Szerző: Bio-Ritmus  2011.01.02. 17:24 Szólj hozzá!

Címkék: tojás desszert

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr482554637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása