Mert én sajtot akartam, igazi saját készítésű házi sajtot! Nem citrommal és ecettel kicsapatottat, hanem olyan igazit, mint amit boltban lehet kapni! És ha egy nő valamit a fejébe vesz.. Na, jó, a kishitlert rám húzni, az azért enyhe túlzás! :DDD (Nagylányom beszólt: "Nem is olyan nagy túlzás") :D
Így hát rendeltünk tejoltót és sajtkultúrát. Eddig oké. De már egy jó ideje ott figyelt a fagyasztóban, mert mint írtam vásárlási szokásaimról: "a lényeg a vétel"! De hát karácsonyra kellett sajt, így nekiálltunk.
2-fajta sajtkultúrára tettem szert, egyikkel mozzarella-jellegű, lágyabb sajtot, a másikkal pedig trappista-féle, keményebb sajtot lehet készíteni. Közben láttam Trinity blogján, hogy feta sajtot tett el olívaolajban chilivel. Ez volt a kiindulás, hogy majd jó lesz szilveszterre. Ergo, ha valaki nem házi sajtból, hanem fetából, vagy mozzarellából készíti, úgy is jó lehet!
Nézzük most az én verziómat!
Olívaolajban érlelt sajt:
Igazából nem is kell hozzá recept. A lényeg, hogy a lágyabb sajtot apró kockákra vágjuk és hozzáteszünk pár dolgot, majd felöntjük olívaolajjal. Én tettem hozzá zöld olajbogyót, csípős hegyes zöldpaprikát, rozmaring-szálat, fokhagyma-gerezdeket és egy szép piros chili-paprikát. (mehet bele zsálya, kakukkfű, lilahagyma, akár kapribogyó is..)
Tulajdonképpen ízlés szerint variálhatjuk! Házi sütésű kenyérrel kiváló szilveszteri antipasti! Tényleg jó ötlet, köszi Trinity! A házi sajtkészítésről sok mindent nem találtam a neten, de nekiálltunk kísérletezgetni. Így ha sikerül, fogok még bővebben írni róla!