"Isteni ez a puncs, miből készült? Olyan fekete ribizlis íze van?! -Abból a borból, amit mélyen bent a polcon találtam, évek óta hozzá sem nyúltál, gondoltam, erre jó lesz. Valami cuvée, talán francia...-Csak nem a Chateauneuf du Pape cuvée?..."
Nem, ez nem nálunk hangzott el, barátaink mesélték ezt a kis jelenetet, és hát ez még nekem is fájt! Eszembe jutott róla a fenti film címe, meg persze az a bor, amit provence-i utunk során ittam. Annak volt igazán fekete ribizlire emlékeztető,jellegzetes rajnai íze..
Hát természetesen ez a puncs nem márkás borral készült, de tettem hozzá fekete ribizli-vodkát is, hogy meglegyen a provence-i hangulat! Az alapreceptet hozzá Dr. Oetker oldalán találtam.
Karácsonyi puncs (ahogy én szeretem):
Hozzávalók:
- fél liter száraz vörösbor (pl. kékfrankos )
- 2-4 narancs leve és pár darab a héjából (ha bio)
- néhány db fahéj és szegfűszeg
- esetleg 1 csillagánizs és 2-3 kardamom-mag(megtörve)
- 3-4 ek. barna nádcukor/cukor
- 1 citrom leve (el is maradhat,ha valaki édesebben szereti)
- fél dl. fekete ribizli-vodka vagy likőr, esetleg szörp (szörp esetén kevesebb cukrot használjunk!)
Elkészítése:
Mindent beleteszünk egy lábosba és összemelegítjük! Ne forralgassuk sokáig, mert az összes alkohol elvész belőle! Átszűrve, forrón szervírozzuk! Ha éppen valaki hazatér ebben a fagyos időben, nagyon hálás lesz érte! :D