Megint túl sok mindent terveztem karácsonyra! Mint eddig mindig! Megint elfelejtettem, hogy mit fogadtam meg tavaly! Mint eddig mindig! És megint nem bírok céltudatosan gondolkodni és kellően szelektálni ebben! Mint eddig mindig!  :DDD (Kedves pasi-olvasóimnak üzenem, ebben nem a női mivoltom gátol, mert én igenis, a való életben tudok összeszedetten gondolkodni! :D)

Na, de most majd jól összeszedem magam! Hát alaposan elmerültem a témában!  Jól kitaláltam, hogy előre elkészítek mindent, amit csak lehet, megkönnyítve ezáltal az utolsó napok hajráját!  Az összeírt vagy 20-féle kaja közül aszerint fogok szelektálni, mit lehet előre elkészíteni, hogy csak kevés főzőcske maradjon az utolsó napra, helyette élvezhessük kicsit a karácsony hangulatát!... 

De lilahagyma-lekvár az biztosan kell! (Ez eddig olyan, mint gombhoz a kabátot, de sebaj!) Ja, és tudom, tettem már fel lilahangya-lekvár (!) receptet, de ez most másként készült, ezért teszem fel, meg hátha valaki kedvet kap a karácsonyi menübe beilleszteni! Egyébként gasztroajándéknak sem utolsó! Nézzük:

Aszalt szilvás-gyömbéres lilahagyma-lekvár: 

Hozzávalók:

- 1 kg lilahagyma

- 6-8 ek. barna nádcukor/cukor

- kevés olívaolaj (max fél dl)

- kb. 1 dl balzsamecet

- 1 ek. őrölt fahéj

- só, bors

- ujjnyi reszelt gyömbér

- 1-2 marék aszalt szilva

Elkészítése:

Na, itt jön a csavar, mert először a cukrot öntöm a lábas aljára és karamellizálom. Ettől lesz majd a lekvárnak kellemes karamelles íze. Ezután hozzáöntöm az olajat és egyből rádobom a felapritott hagymát is. Adok neki egy kis időt, hogy megpuhuljon. Sózom-borsozom, és ha ettől sem ereszt elég levet, felöntöm egy pohár vízzel. 

Mérsékelt lelkesedéssel kevergessük! (Maradjon erőnk az ünnepekre!) Ha úgy látjuk, hogy hagymánk eléggé összeesett, tegyük hozzá a többi hozzávalót is, nevezetesen a gyömbért, a szilvát, a fahéjat meg a balzsamecetet! Még pár percig kevergessük és mehetnek üvegekbe! 5 perc fejrefordítás után szárazdunsztban pihenhetnek egy éjszakát! A főételt meg karácsonyig kitaláljuk mellé! :D

Szerző: Bio-Ritmus  2010.12.14. 16:26 Szólj hozzá!

Címkék: hagyma gyömbér lekvár befőzés gasztroajándék

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr682515635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása