Még mindig havazik. Egyre nagyobb pelyhekben hull a hó és egyre jobban megmarad az utakon. Kiskorom óta olyan nagy hóesésre vágyom, hogy ne tudjak kijönni a házból sem :D. Borítson be mindent a pihe-puha hótakaró! Tudom, megint sokan azt gondolják, ez mekkora őrültség, de szerintem nem baj, ha az ember szíve mélyén kicsit megmarad rosszalkodó kisgyereknek :D. Ja, és persze őrült romantikus is a hóesésben sétálni..:D

És ha már romantika, akkor éljen a "romantika fővárosa", Párizs, ahol a nők is boroznak, csokoládét majszolnak, croissant-t esznek reggelire és mégis tökéletes az alakjuk! :DDD

Ennek örömére mi fuzionáltuk a kettőt, azaz csokikrémmel töltött croissant-t ettünk reggelire. (Lehet, ha bort is ihattunk volna hozzá, valóban Párizsban éreztem volna magam.) A recept egyébként Limarától származik, már többször megcsináltam. A fenti képen pl. a sajtos verzió látható, de készült már lekvárral is, de megtölthető akár virslivel is, tetejére pedig sajt reszelhető hozzá...

Croissant recept:

Hozzávalók:

- 1 dl tej

- 1 tojás

- fél pohár joghurt vagy kefír vagy tejföl

- 2 ek. világos nádcukor/cukor

- 1 kk. só

- 35 dkg liszt

- 2-3 dkg élesztő

 

- 15 dkg hideg vaj

- 1 tojás sárgája a lekenéshez

Elkészítése:

Előbb a vizes (joghurt,tej,tojás),majd a száraz (cukor,só,élesztő,liszt) hozzávalókat pakoljuk a kenyérsütő gépbe, majd összedagasztatjuk. Akinek nincs, kézzel tegye ugyanezt, majd rakjuk a hűtőbe folpackba csomagolva 1-1,5 órára! 

Ezután lisztezett deszkára tesszük, 8 gömböcöt formálunk belőle, majd mindet (a lenti képnél szebb) kör-alakra nyújtsuk! Tegyük le az első körlapot és reszeljünk rá a vajból. Fontos, hogy jó hideg legyen a vaj, mert különben kenődik:

Erre tegyük a következő körlapot, majd vajreszelés jön, újabb körlap...stb. Az utolsó (nyolcadik) körlap tetejére már nem kell vaj. Óvatosan nyújtsuk a tésztát 2-3 mm vastagra,majd vágjunk 16 egyenlő körcikkre:

Nem kell, hogy annyira szabályos legyen, még lesz módunk korrigálni! Most egyesével minden kis rész aljára tegyünk 1-1 kanál nutellát (vagy lekvárt...) és kezdjük alulról felfelé csavarni:

Csavarjuk fel teljesen és igazítsuk megközelítőleg kifli-formára őket:

(Elnézést kérek azoktól, akiknek ez túl óvodás leírás, de nekem is kellett először ez az alapos elmagyarázás :D, és hát szeretném, hogy minél többen neki merjenek állni az elkészítésének! )

Tegyük az így feltekert kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe, majd fóliával letakarva a hűtőbe, ha csak másnap reggel szeretnénk kisütni. (Ha csak a hétvégén, akkor betehetjük a fagyasztóba is kisebb tálakon.) Amennyiben azonnal szeretnénk sütni, akkor kenjük le tojássárgájával, kelesszük fél órát, majd 180 fokon 25-30 perc alatt süssük készre őket!

Ha másnap reggelire készítjük, készüljünk fel, istennőnek fognak minket kikiáltani! :DDD

 

Szerző: Bio-Ritmus  2010.12.03. 12:57 4 komment

Címkék: édes csoki desszert croissant

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr602490429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hobbychef 2010.12.03. 13:21:32

A süti remek.
A havat viszont, amióta nem sízek, utálom. Különösen, amikor havat kell lapátolnom. De ha Te ennyire szereted, gyere ide, s segíts be!

Bio-Ritmus 2010.12.03. 13:35:00

Oké, indulok máris! :DDD Gondoltam, sokakból ellenállást vált ki a hóimádatom :DDD De nem tehetek róla,örök gyerek vagyok! :DDD

Seafalcon · http://szekelyistvan.hu 2010.12.03. 16:38:06

Itt ülök, és nézek kifelé az ablakon, és szeretem a borzasztósok havamat( seafalcon.blogger.hu/2010/12/03/aka-tel-iskolabusz ), ami csak az enyém, itt az udvaron... amiből annyira kimaradtam a tengerészkedés miatt.

Kroasszan hamarosan lesz nálunk is!

Bio-Ritmus 2010.12.03. 16:40:23

Üdv a fedélzeten, akarom mondani a hóimádók klubjában! :DDD
süti beállítások módosítása