Na, most aki karácsonyig már nem szeretne plusz kilókra szert tenni, az ne olvasson tovább, csakis kizárólag abban az esetben, ha kellő vasakarattal rendelkezik! :D Bár ahogy a címben is említettem, ezt az édességet is el lehet készíteni úgy, hogy a lehető legkevesebb kalóriát és káros anyagot tartalmazza!  

Akinek tejtermék-intoleranciája van, az készítse zabtejszínnel vagy sűrű kókuszkrémmel, aki a kakaót szeretné kerülni, az helyettesítse karobporral, sőt a mogyoró helyett is használhatunk mandulát. Igaz, ez esetben csak nutellához hasonló krémet kapunk, ugyanis az eredeti biztosan csokival és darált mogyoróval készül. (Bár mivel ebben erősen érződik a mogyoró, nem tudom, a gyáriba mennyi kerülhet bele..., lehet, csak "nyomokban" tartalmazza! :D) A receptet Trinitynél láttam, ő pedig a tavaly márciusi TV Paprika magazinban lelt rá. Köszönet érte!

Nutella házilag:

Hozzávalók:

- 10 dkg darált mogyoró

- 1 tábla csokoládé (én étcsokival készítettem, de lehet tejjel is)

- 2-3 ek. nádcukor/porcukor

- 10 dkg vaj

- kb. 1 dl sürített tej/tejszín...

Elkészítése:

Ha nem karobporral készítjük, akkor előbb a csokoládét vízgőz felett a vajjal felolvasztjuk. Közben a mogyorót megtisztítjuk és ledaráljuk, ha daráltat vettünk, akkor csak összekeverjük a cukorral. Amikor a csokis vaj felolvadt, belekeverjük a mogyorós masszát és lassan belekeverjük a sürített tejet is. Ennyi!!!

Azért várjuk meg, míg egy kicsit hűl, és már kanalazhatjuk is! Kenyérre kenhetjük, süteményekbe tehetjük...akár el is ajándékozhatjuk... Holnap egy vele készült apróságot hozok majd! (Ha sikerül.. :D)

P.S.: Ha gyerekeknek szánjuk, jobb ha több tejcsokival és kevesebb mogyoróval készül, mert úgy jobban hasonlít az eredeti nutellához!

Szerző: Bio-Ritmus  2010.12.02. 09:31 7 komment

Címkék: édes tej csoki mogyoró gasztroajándék

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr382487755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gesztenye receptjei 2010.12.02. 10:34:54

Szeretném megkérdezni, hogy Trinitynél a sűrített tejet olvastam, de nem a tubusost, Te pedig írod a tejszínt. Akkor sima tejszín is jó hozzá? Mert nálunk nem lehet kapni ilyen dobozos sűrített tejet.

Bio-Ritmus 2010.12.02. 10:47:14

Szerintem tökéletes! Én simán beletettem volna,de kaptam az Aldiban.. Sőt talán tejszínnel még jobb,mert picit sűrűbb! Ja, és ismerem a blogodat,sokszor nézelődtem nálad!! :DDD Tetszik!!!

Bio-Ritmus 2010.12.02. 10:59:03

Hű, véletlenül kitöröltem, de láttam a kérdést: Az Aldiban a tejek fölött a polcon üvegben lehet kapni: Milfina sürített tej van ráírva. Olyan,mint régen a Maresi volt, csak ez fél literes.

LHedvig 2015.07.11. 15:49:31

Köszi a receptet. És hogyan készítenéd 'reformosan'? Csak cukor nélkül, édesítővel?

Bio-Ritmus 2015.07.13. 10:31:38

@LHedvig: Attól függ, mit szeretnél helyettesíteni: cukor helyett eritrittel vagy nyírfacukorral, tejszin helyett kókusztejszín (Cocomas), vaj helyett lehet kókuszzsírral...
süti beállítások módosítása