Azt hiszem,  említettem már, hogy tavaly leánykám "cserdiák-mozgalom" keretében Szicíliában járt, nevezetesen Palermóban egy nagyon kedves dél-olasz családnál. Érdekes volt, hogy ott még azt az ételt is megette udvariasságból, amit itthon sosem... Ezért aztán kértem, hogy kérje el azokat a recepteket, amiket ott főztek neki, és bónuszként pedig a limoncello receptjét is. Ők pedig, isten tartsa meg az olasz kedvességüket, nemcsak a receptet, hanem limoncellót is küldtek ajándékba! Mondtam már, hogy imádom az olaszokat? :D

Erősnek nem nevezhető olasz tudásunkkal lefordítottuk, aztán a saját lehetőségekhez mérten kicsit átalakítottuk. Mellékelem az eredeti receptet is, hátha valaki aszerint szeretné megcsinálni:

Azt még nem tudtuk kideríteni, ők miért lemoncello-ként nevezik, de ha valaki tudja, megköszönném, ha megírná nekem!

Limoncello:

Hozzávalók:

- 1 liter 95 %-os alkohol  (nálam fél liter 70%-os alkohol és fél liter 38 fokos vodka)

- 6 db nagyobb bio-citrom és 1 db zöldcitrom (lime)

- fél liter víz 

- 20 dkg cukor

Elkészítése:

A citromok héját zöldséghámozó segítségével vagy egy jó éles késsel vékonyan lehúzzuk, vigyázva, hogy a fehér rész ne kerüljön bele! 

Ezután felöntjük az 1 liter alkohollal, jól lezárjuk és állni hagyjuk! Az eredeti recept azt írta, hogy 6 napig állni hagyjuk, de mivel nem 95%-os alkoholban áll, ezért én jobbnak látom minimum 2 hétig áztatni a citrom-héjakat. Tehát ha karácsonyi ajándéknak szánjuk, jobb lesz mielőbb nekiállni!

Ha nem sikerülne 70 %-os alkoholt sem beszerezni, akkor nyugodtan oldjuk meg egy jó minőségű vodkával, de akkor figyeljünk az alkoholfokra a cukorszirup hozzáadásakor, nehogy citromszörpöt kapjunk a legvégén! :DDD (pl. 1 liter vodkához csak max. 2,5 dl jó erős cukorszirupot javasolnék, mert így is 30 fok körüli lesz a végeredmény, nem számolva az alkohol párolgásából adódó veszteséggel...)

Mára ennyi, 2 hét múlva újra jövök a limoncello készítésének befejező mozzanataival! Ja, és a maradék "meztelen" citromokat érdemes kicsavarni és levüket lefagyasztani, akár jégkockatartóban is. Jó szolgálatot tesz majd egy fincsi koktél ízesítéséhez!

Szerző: Bio-Ritmus  2010.11.29. 18:59 2 komment

Címkék: ital citrom gasztroajándék

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr762481866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Coryk 2010.12.01. 21:11:09

Éppen a mélyhűtőben csücsülnek a lehámozott citromhéjak. Tavaly készítettem és nagy sikere volt. Lehet, hogy idén is sort kerítünk rá.

Bio-Ritmus 2010.12.02. 08:30:17

Én most próbálom mandarinból is! Ha jó lesz,azt a receptet is felteszem! Jó munkát kívánok, szerintem se hagyd ki, karácsonykor mindig nagy sikere van! :D
süti beállítások módosítása