Mindenki tagadja és mégis mindenki ismeri.Mi az? Nem, most nem a Győzike-show-ról beszélek, hanem az egyik kedvelt gyorsétteremről, amiről mindenki tudja, hogy egészségtelen, mégis mindenki gyakran megfordul benne. Gyerekeim már nem kicsik, megnézték a "Super size me" c. ellenkampány-műsort is... Felfogták, mégis azt gondolják, hetente egyszer lehet! Lehet, de minek!? :D

Én meg hiába törekszem az egészséges táplálkozásra, ha mindkét gyermekem kissé gyorsétteremfüggő, meg persze hamburgermániás! :D Talán ez utóbbi nem is lenne baj, mert a hamburgert sokszor reprodukáltam már itthon és kellő előkészülettel meg is lehet oldani csupa egészséges hozzávalóból. De a zsemle még nem volt az igazi, amíg rá nem találtam Limara  receptjére, amiből valóban igazi hamburgerzsemlék születtek! Ha tudom, hogy ilyen egyszerű, előbb is nekiálltam volna! Ha van kenyérsütőgép, abban meg egyszerűen hiperkönnyű! (Ha valaki szeretne, most írjon a Jézuskának! )

Hamburgerzsemle recept:

Hozzávalók:

- 2 dl meleg tej/savó

- 1 doboz (150 ml) joghurt

- 1 tojás

- 4 ek. olívaolaj

- 2 ek. fehér nádcukor/cukor

- 1 kk. só

- 1 zacskó élesztő (21 gr.)

- 70 dkg liszt (ha lehet, vmi egészségesebb fajta!)

Elkészítése:

Először a vizes, majd a száraz hozzávalókat beleteszem a kenyérsütőbe és a dagasztó programon 13 perc alatt készre dagasztatom, majd még ott is kelesztem egy fél órát. Ha nincs ilyen masinánk, kézzel dolgozzuk ki a tésztát. A lényeg, hogy könnyen formázható, laza tésztát kapjunk (félkemény kenyértészta). Egyszeri kelesztés után lisztezett deszkán kb. 9-10 részre osztjuk és zsemléket formázunk belőle. Limaránál van erre egy technika, de jó úgy is, ha 2 kéz között gömbölyítjük őket.

 Ismét pihenés következik. Ezalatt a tészta megint a duplájára dagad. Megkenjük őket egy sóval felvert tojással, és mehetnek a sütőbe. Aki szereti, megszórhatja a tetejüket szezámmaggal.

Kb. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsülnek. Akkor van kész, amikor enyhén barnásra sült a tetejük. 

Az íze teljesen,mint a gyorséttermi párjáé! De legalább tudjuk, mi van benne! :DDD  Holnap jövök a belevalók receptjeivel! 

Szerző: Bio-Ritmus  2010.11.20. 12:19 Szólj hozzá!

Címkék: kenyér joghurt

A bejegyzés trackback címe:

https://ritmusakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr522460985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása